"Först sträcker du bak armen så långt så att det ser ut som om du ska räcka mig discen, och så vrider du dig och försöker träffa mig med armbågen. Försök se lite atletisk ut".
Jag testar att skicka iväg discen mot det andra korgen på discgolfbanan i Oxelösund.
Gabriel Erlandsson Andersson och Josefin Persson i Nyox Vipers följer med som instruktörer.
Discgolf är helt klart mycket mer än att kasta lite frisbee i trädgården på sommaren, men man behöver egentligen inte göra det så komplicerat.
– Köp ett startkit med tre discar, en driver, en midrange och en putter. Sedan är det bara att testa, säger Josefin och berättar att hon just nu är i en experimentfas där hon själv provar sig fram.
– Jag har fått min sambo att börja spela, mina barn, mina bonusbarn och mina föräldrar. Vem som helst kan spela. Det tar inte så mycket tid att gå en runda så många golfspelare hakar på. Min sambo till exempel, som tyckte att det tog för mycket tid att spela golf.
Gabriel har hållit på i ett år och har verkligen nerdat ner sig i sporten. Med sig till banan har han en medelstor väska med ett 30-tal discar i alla regnbågens färger.
– De kan kosta upp till 300 kronor, säger han.
– Och det finns de som kostar 15 000, men de behöver man ju inte köpa, säger Josefin som utökade sitt förråd från sju till det dubbla efter att ha besökt en discloppis.
Det finns två 18-korgsbanor i östra Sörmland, en i Oxelösund och en i Enstaberga.
– Den här är ganska lätt. En bra banan att starta på. Det finns trädhinder, öppna fält, par tre och par fyra, säger Josefin om banan vid Ramdalsbadet.
– Ja, det här är en bana som man kan träna alla kast på, säger Gabriel.
Den i Enstaberga däremot är mer klurig.
– Skulle vara kul att se vad en europamästare tycker om den, säger Josefin.
Sedan finns det en del korgar uppsatta lite varstans, som på Jönåkers golfbana, i Bettna och så håller det på att byggas en 18-korgsbanan i Vagnhärad.
Första banan i Sverige anlades redan 1976 i Stenungssund men sporten blev inte så populär. Gabriel säger att pandemin har gjort att discgolfen växt enormt i USA och att det ökande antalet banor i Sverige börjat göra den attraktiv även här.
– Men det är fortfarande få tjejer som spelar. Skulle jag ställa upp i SM nu skulle jag ta medalj. Och visst det är kul, men det vore roligare om fler började spela, säger Josefin.
– Det skulle vara kul med lite fler ungdomar i klubben också, menar Gabriel.
I klubben Nyox Vipers har man veckotävlingar varje torsdag och söndag där man bara kan dyka upp och spela en runda. Ibland är man i Enstaberga, ibland i Oxelösund.
– Senast hade vi lite bra siffror. Då var vi runt 30 stycken så det blev som en minitävling. Man får spelas med nya spelare och får lära sig nya saker, säger Gabriel.
Att spela discgolf är som att spela golf. Man startar vid tee – på vissa finns det barn- och damtee – och ska sedan med så få kast som möjligt nå korgen. Det sista kastet sker för det mesta med en putter.
– Den är lite tyngre och sjunker snabbare. Den går inte så snabbt, förklarar Josefin.
Första hålet i Oxelösund är 100 meter vilket är bland det längsta avståndet på den banan. Gabriel tycker innan första kastet att han ska sluta på ett under par, det vill säga två kast, medan Josefin hoppas på par.
– Jag har tidigare kört den på fyra, fem. Men jag försöker just nu få in tekniken och man märker så fort som man gör minsta lilla förändring så kommer man antingen längre eller bättre precision.
Resultatet för båda blev tre kast och de är snabbt inne i tävlingsmomentet.
– Youtube är bästa källan. Jag har lärt mig allt jag kan därifrån. Det finns många hundra videos ute om hur man ska kasta och vilka discar man ska ha, tipsar Gabriel.