RF-bidrag gör att Vipers kan bygga sin bana

Nu kan bygget av discgolfbanan på Ekensberg starta. I veckan fick Nyox Vipers beskedet de väntat på länge. Riksidrottsförbundet ställer upp med hälften av vad en discgolfpark kostar.

Robert Nilsson är glad över beskedet från RF (Riksidrottsförbundet) som gett föreningen Nyox Vipers 125 000 kronor i bidrag för att anlägga en discgolfbana på Ekensberg.

Robert Nilsson är glad över beskedet från RF (Riksidrottsförbundet) som gett föreningen Nyox Vipers 125 000 kronor i bidrag för att anlägga en discgolfbana på Ekensberg.

Foto: Privat

Discgolf2023-11-03 09:43

– Så i januari börjar vi bygga banan, säger Robert Nilsson i Nyox Vipers.

Mellan 1952 och 1975 spelades det golf i friluftsområdet Ekensberg utanför Nyköping. Nu kommer det att spelas en annan typ av golf, nämligen discgolf.

– Nu tar vi över stafettpinnen. Vi reser oss som fågeln Fenix från askan ur elden, säger Robert Nilsson.

Föreningen har sedan de fick besked att kommunen inte vill bygga en discgolfbana, kämpat för att få ihop finansieringen till en sådan själv. 251 000 kronor kostar en bana materialmässigt och nu går alltså RF in och betalar 125 000 kronor. 

– Det finns nog olika aspekter som har motiverat dem till ett sådant beslut med främst är det väl för att vi saknar en bana i Nyköpings tätort. Sedan ligger Ekensberg i närheten av Brandkärr, Stenkulla och Isaksdal, som är idrottssvaga stadsdelar. Andelen barn och ungdomar som deltar i en organiserad idrottsaktivitet är låg där och då kan ett område med spontanidrott vara ett komplement. Vi får hoppas att barn och ungdomar söker sig till oss när vi finns på plats.

undefined
Lasse Jansson från Discgolfpark har designat banan. På bilden flankerad av Tommy Sköld och Erik Kaill från Nyox Vipers under en planeringsrunda.

Föreningen har av Nyköpings kommun fått ett bidrag på 75 000 kronor, resterande kommer klubben själv stå för. 

– Vi gick för bara ett par dagar sedan ut med en insamling och pengarna har strömmat in från medlemmarna så det ska inte bli några problem. Kommunen står för trädfällningen, men det är inte så många träd som ska tas ned. 31 stycken, men ett blåste faktiskt ned i den senaste stormen.

Robert är noga att påpeka att så lite åverkan på naturen som möjligt ska göras och att banan är placerad så att inga större promenadstigar går rakt igenom den.

– När man gör en bana nyttjar man de förutsättningar som finns. Man vill hitta gläntor och korridorer i skogen där man kan placera fairways. Vi har haft en dialog med orienteringsklubben och det finns både positiva och negativa synpunkter, men kommunen tycker att det finns förutsättningar för samexistens. 

undefined
Robert Nilsson är glad att bygget nu kan starta.

Från och med den 1 januari har föreningen tecknat ett arrendeavtal med kommunen, som löper fem år framåt. Det avser 500 kvadratmeter.

– Men egentligen arrenderar vi bara 20 meter runt utkastpunkten och fem kvadratmeter runt korgen, området däremellan, luften, är fri, säger Robert Nilsson.

Lasse Jansson, med 60 discgolfbanor i ryggen, har ritat banskissen i samråd med kommunfolk och banan kommer att byggas av föreningens 170 medlemmar. Den ska stå färdig i vår.

– Allt beror på tjäle och arbetskraft. Men ambitionsnivån är att vi ska kunna öppna i april-maj, säger Robert Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!