Livet är annorlunda även för dem som ska kontrollera att idrotten och idrottarna är rena.
– Vi som pendlar jobbar hemifrån och så finns det fortfarande en lite bemanning på kansliet i Stockholm, säger Peter från Nyköping, som sedan i maj förra året är tillbaka på sin arbetsplats på heltid.
Under våren 2018, efter att ha blivit tillförordnad chef på Svensk Antidoping, drabbades han av en stroke.
– Nu är jag tillbaka igen utan men. Jag var sjukskriven i ett halvår, men nu känns det bra.
Just nu skulle pressen vara som störst på hans jobb, i stället är det mest möten via datorn som gäller. Antalet tester har minskat på grund av att det inte anordnas några tävlingar längre och de som görs under träningspass är få.
Jenny Schulze, som är kontrollansvarig på Svensk Antidoping och den som för sina kollegors talan vad gäller framtiden i dessa virustider, säger att situationen är speciell.
– Vi förespråkar att man ska passa på att utbilda sig just nu. Sen får vi hoppas att tävlingarna drar igång så snart som möjligt, säger hon.
Och man kan egentligen inte veta vad virusutbrottet kan medföra i fråga om ökad användning av dopingpreparat?
– Nej, det är det ingen som vet. Det är många nationer som slutat genomföra tester eftersom situationen kräver det, säger Jenny.
– Men det var skönt att det kom ett snabbt beslut ändå att OS skulle ställas in. Nu blir det ju nästan exakt ett års förskjutning också, säger Peter och fortsätter.
– Jag har fått ett brev från Tokyo och organisationskommittén att min uttagning gäller även för nästa år. Så det var skönt. Det hade varit jättetråkigt att bli uttagen och att känna en sådan eufori för ett hedersamt uppdrag och sedan få allt bortslitet under fötterna.
Peter fick därmed samma meddelande som de 169 andra dopingkontrollfunktionärerna från 40 nationer.
– De stora nationerna skickar många funktionärer, vi från Sverige skickar två,
För Peters del är det andra gången han är med på ett OS. Första gången var i Sydney 2000, då var han uttagen som tävlingsledare av internationella basebollförbundet.
– Det gör Tokyo-OS extra roligt, basebollen är tillbaka igen. Jag hoppas att jag får kontrollera den arenan annars får jag inte se mycket baseboll. Det kommer att bli intensivt, säger Peter, som kommer att bli tilldelad tre olika arenor, en för var vecka, och vara ansvarig för provtagningar.
– Under en nationelltävling kan jag som dopingkontrollant själv gå ut på arenan eller planen och plocka ut de jag vill testa, men här förs idrottaren in med en chaperone till shuttle-room där jag tar vid. På ett OS testas alla medaljörer och så är det ett visst antal slumptest också. Man kan ju tycka att med tanke på alla test som görs under ett OS så skulle vi inte hitta några dopade personer, men det stämmer ju inte. Tråkigt nog.
Nytt för Tokyo-OS är att mycket av pappersarbetet kommer att försvinna.
– Allt kommer att ske via en app så att utövaren direkt kan få en bekräftelse att testet är gjort. I Sverige har vi tagit fram en egen app, men den som kommer att användas under OS är utvecklad i Tyskland så nu får jag ytterligare ett år att lära mig den och det är kanske lite positivt.
Det gäller att hålla humöret upp och än så länge glädjer sig Peter över att OS-platsen är säkrad.