Brolin tränar för prinsessa – hoppas på danskt under

Det danska dressyrundret är något Gnestaryttaren Emelie Brolin skulle vilja kopiera. Därför har hon sett till att anlita det danska dressyrprinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, till United Dressage.

–  I början finansierades det med sponsorer och det hoppas vi på sikt att kunna göra också, men nu har vi bestämt att vi betalar själva eller hittar en sponsor var, säger Emelie Brolin som svar på frågan hur man finansierar den danska dressyrprinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

– I början finansierades det med sponsorer och det hoppas vi på sikt att kunna göra också, men nu har vi bestämt att vi betalar själva eller hittar en sponsor var, säger Emelie Brolin som svar på frågan hur man finansierar den danska dressyrprinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

Foto: Sanna Nilsson

Dressyr2023-04-04 12:32

– Hon var vårt förstaval. Det hon gjort de senaste fem åren med dansk dressyr är det som gett ringar på vattnet nu. Danskarna är ju outstanding. De slår i stort sett alla. Det är ju inte bara en som är bra utan alla. Jag är dessutom imponerad av Cathrine Dufour och Daniel Bachmanns sits och hållning. Jag har tänkt: "Så vill jag sitta. Så bra balans vill jag ha", säger Emelie Brolin.

United Dressage är något som drog igång förra året. Idén var Sanna Nilssons, det är på hennes gård Stora Sundby träningspassen hålls, men det var Emelie som tog första kontakten med den prisade tränaren.

– Man blev överväldigad när hon sade ja och ville sköta sig som bara den vid det första träningspasset. Men nu har hon kommit tillbaka några gånger så hon gillar nog upplägget och konceptet, säger Emelie med ett skratt.

Nathalie zu Sayn-Wittgenstein var tränare för det danska landslaget i fem år, tog själv OS-brons 2008 och är knuten till det danska hovet. Hennes mamma Benedikte är prinsessa.

Anledningen till att Sanna och Emelie startade United Dressage är enkel. 

– Om svenska dressyr ska utvecklas – vi har en bra grund med ryttare i toppen – så behöver det fyllas med bättre ekipage underifrån. Jag skulle gärna vilja vara en av dem som tampas om landslagsplatser och kunna göra bättre resultat i grand prix,. 

Emelie, som är med i Knytkalaset med Kyra Kyrklund och tränar för Louise Nathorst genom landslaget, säger att det finns en brist på träningsmöjligheter för ryttare i Mellansverige. Speciellt för utländska ryttare.

– Jag är jättenöjd med den träning jag har med "Lussan" och Johanna due Boje, men vi behöver lite nytänk. I United Dressage har vi försökt att göra det som en gemenskap också. Man måste inte prestera på topp utan man kan hänga kvar om en häst är skadad eller man är mellan hästar. Att det finns någon som tror på en. Sedan kan vi plocka in reserver i mån av plats.

10 ryttare ska samlas tre-fyra gånger på våren och lika många gånger under hösten. Träningspasset i mars är avklarat och nu planerar man ytterligare ett i april. 

Men träningspassen för dressyrprinsessan är inte lätta. Emelie säger att hon fått tänka om i mycket.

– Min inställning de senaste två åren är att jag vill bli bättre och då måste man förändra saker. Och för att bli bättre måste man vara beredd att det blir sämre. Det gäller att hitta balansen. Man måste kunna känna sig duktig ibland och sämre ibland, annars är det ingen utveckling. Vara självkritisk men ändå kunna plocka ut godbitarna när man förändras. All typ av förändring tar emot och ska man bli bättre så kommer det att ta emot.

– Jag har bland annat fått rida med en hand och det är en jättehäftig känsla när man hittar det. Men när man sitter hemma i ridhuset och hästen springer iväg med lyft huvud så känner man sig inte lika duktig. 

Är det något speciellt som du kan peka på som du blivit bättre på?

– Nathalie är väldigt fokuserad på hästens lösgjordhet och att man ska vara rätt i tajmingen. Hon lämnar inte den biten innan man går vidare till att göra rörelser. Och det tar jag med mig hem också. Sitts och balans jobbar jag med hela tiden också och jag får små verktyg med mig varje gång. Senast sa också Nathalie: "Bra jobbat hemma". Det är ett betyg att jag gjort rätt mellan passen.

Kan vi få se ett danskt mirakel i Sverige så småningom också?

– Det kanske är att sikta lite högt, men vi kämpar hela tiden att plocka medaljplatser och om Nathalie får vara kvar så tror jag att vi kan få positiva ringar på vattnet om några år. Men träning och förändring tar tid. Men bara att vi får en sådan här ryttare och tränare till Sverige gör så att rider vi på ett annat sätt och vi uppmuntrar våra kollegor att göra likadant. Så det är klart att saker kommer att hända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!