Per tillbaka efter operation med bästa hästen

En jobbig sommar kan bytas mot en intressant höst för Gnestaparet Per Duvefelt och Tony Tellné. I helgen blev deras häst Amazing San Rafael placerad i topp av 800 bedömda treåringar i Sverige.

Amazing San Rafael fick förra året muntligt bra vitsord från de som bedömmer svenska unghästar. Efter helgens bedömning så toppar han listan av årets treåringar i landet. Inte konstigt att Per Duvefelt är nöjd med hingsten.

Amazing San Rafael fick förra året muntligt bra vitsord från de som bedömmer svenska unghästar. Efter helgens bedömning så toppar han listan av årets treåringar i landet. Inte konstigt att Per Duvefelt är nöjd med hingsten.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Dressyr2020-09-02 16:30

– Ja, det är lite plåster på såren efter den här sommaren, säger Per. 

Han skrattar och det kan han göra nu. Det var skillnad för några månader sedan. Per hade haft ont i magen en tid, men inte förrän han började kräkas och magen blev svart så kontaktade han läkarna.

– Det visade sig att jag hade blodförgiftning i magen. Hur jag fått det, vet jag inte. Kanske en smäll av en häst. Men det var riktigt nära där ett tag måste jag säga. Nu är jag opererad och har stomipåse, berättar Per, som låg inne på sjukhuset i två veckor.

Det tog honom sedan ett par månader till innan han kunde sitta i sadeln igen.

– Jag var som ett spöke när jag kom hem, mager och eländig, och det gjorde ju inte saken bättre att Tony sågade sig i benet ungefär samtidigt. Men nu är jag ridbar igen.

undefined
Per Duvefelt och Amazing San Rafaels uppfödare Lotta Lindholm. Att Ralf är en topphäst fick de bevis på i helgen – och Per vet sedan länge att det är en gummiboll han sitter på. "Innan jag sitter upp nuförtiden brukar jag först släppa inom i ridhuset så att han får bocka av sig, sedan kan jag sitta upp" säger han.

Och som sagt, nu finns det mycket att ta hand om i stallet. Amazing San Rafael, Ralf i stallet, fick fina muntliga betyg i vintras, men nu har de även kommit på pränt. Den Gnestafödda hingsten – Lotta Lindholm har fött upp honom och Per och Tony är nu delägare i hästen – fick en delad förstaplats vid helgens premiering. Betyget var strålande 85,8 procent. Därmed är han klar för Breeders i slutet av september.

– Vi kvalade även in vår andra treåring, Optimus Prime. Han hade av sin inridare fått betyget att han inte var värd att visa, men han fick diplom och allt nu så det visar att mycket kan hända på ett år, säger Per.

Fyraåringen Chelsea EMS kvalades in tidigare. EMS står för Erik och Marina Strömqvist, även de uppfödare från Gnestatrakten.

– Vi har ett bra samarbete med lokala uppfödare just nu och det är bra. Vi har fått in en åttaåring från Erik och Marina också, Lampard. Han har gått både Falsterbo och Flyinge så det är en häst med bra meriter och utbildning. Jag hoppas att vi kan gå klasser under grand prix nästa år, säger Per.

undefined
Ralf är lite till växten, bara 1.64 centimeter i mankhöjd. "Men det passar mig" säger Per Duvefelt.

Ja, hur går det med den egna karriären nu?

– Planen var att rida SM men då är man tvungen att ha klarat ett kval med 64 procent. Jag försökte i fredags men jag klantade mig i första galoppserien och i andra så fixade hon (Engla) nio klockrena byten och så slutade hon bara. Det kostade oss minst tre procent. Vi fick 62,5.

Men Per är nöjd ändå. 

– Ärrad och lite tilltufsad, men jag rider igen. Det är bra. Och det är roligt att jobba med så fina hästar som vi har just nu, säger han.

Engla är Pers GP-häst. Ekipaget försökte kvala in till helgens SM-tävlingar men misslyckades.
Engla är Pers GP-häst. Ekipaget försökte kvala in till helgens SM-tävlingar men misslyckades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!