Dags för comeback med Fly Away

Det är ett och ett halvt år sedan Anna Freskgård och Fly Away ställde upp i fälttävlan tillsammans. I helgen ska de försöka ta sig halvvägs i mästerskapskvalet.

Sista gången Anna Freskgård och Fly Away tävlade tillsammans fälttävlansmässigt var på Friends förra vintern. Sista riktiga tävlingen var dock sommaren 2018 innan VM i USA.

Sista gången Anna Freskgård och Fly Away tävlade tillsammans fälttävlansmässigt var på Friends förra vintern. Sista riktiga tävlingen var dock sommaren 2018 innan VM i USA.

Foto: Sandra Nordin

Fälttävlan2019-11-12 17:00

Tystbergsryttaren, med Strömsholm som tävlingsklubb, befinner sig i södra Tyskland med lastbilen. Under tisdagskvällen räknar hon ha kunnat installera hästarna i sina boxar vid tävlingsområdet i Le Pouget, en stad  utanför Montpeiller.

Det var två år sedan hon var här sist, då även med Fly Away, som hon nu gör comeback med.

Det är han som kommer att vara huvudfokus i den här tävlingen också. Egna skador och skador på hästen har gjort att Anna inte kunnat ställa upp med honom  i en fälttävlan i år.

– Men han är så rutinerad att det inte ska bli några problem. Men det var länge sedan han kände av den speciella atmosfären så lite pirrigt är det, säger Anna.

I mitten av oktober kvalade hon in Techno till OS efter start i en lång fyrstjärnig tävling (47:e plats av 98 startande), tanken är att Fly Away ska göra samma resa. Då gäller det att han får till ett godkänt resultat i en fyrstjärnig kort tävling till och så småningom en start på en lång bana. 

– Plan A är att vi ska göra en tidig lång tävling i Portugal i vår, säger Anna.

Vad vill du se av Fly Away?

– En bra, stabil tävling. Lite ett kvitto på vad vi ska jobba mer på i vinter. Och så hoppas jag klara av halva kvalet till mästerskapet.

Och av Techno?

– Det är bra om han får lite mer rutin. På grund av min skada har det ju inte blivit så mycket tävlande i år så det vore fint med ett till bra resultat i år för att förbundet ska få upp ögonen för oss. Han kändes så himla fräsch efter Boekelo (Nederländerna) också. Nu testar vi ett nytt dressyrprogram så det ska bli kul att se om vi kan hålla oss runt 30 straffpoäng. Och så hoppas jag att han fortfarande är lättgalopperad.

Att tävla två hästar är inget som stör Anna, tvärtom.

– Nej, det ska jag klara. Svårigheten är att hålla reda på vem man rider. De är så extremt olika. Fly Away har väldigt större hopp än Techno. Stort, hävigt och han kräver egen balans. Han behöver alltså mer frihet än Techno. Techno däremot hoppar mer ekonomiskt och är mer lättriden egentligen. 

Tävlingarna startar på torsdag. Under två dagar avgörs dressyren, sedan är det dags för terrängritten och banhoppningen.

– Jag har faktiskt ingen aning om vem som byggt banan, så det får bli "no comments" där. Och eftersom det var två år sedan vi var där så vet jag inte om de flyttat den, men jag känner ju till hur det är att tävla där så det är bra.

Karta: Le Pouget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!