För första gången snabbast över mållinjen

Johan Andersson slog till vid helgens tävling på Anderstorp och tog hem segern i klassen Rookie 600.

14 maj 2019 22:38

– Det var riktigt härligt. Första vinsten sedan vi började så det var verkligen på tiden, säger han.

Johan är överlycklig. Han är inne på sin femte säsong och som bäst har han slutat fyra och femma.

– Nu släppte det helt plötsligt, säger han och fortsätter med en förklaring.

– Jag har ett bra team bakom mig. Pappa och kompis som mekar och så har jag. Vi har vuxit som ett team och därför är det möjligt att avancera nu.

17 stycken förare ställde upp i klassen Rookie 600. Det är snäppet under svenska mästerskapen, snäppet under SM-klass. Ett lopp tar mellan 17 och 20 minuter.

– Det som är utmanande för mig är att hålla en jämn fart. Man kan vara snabb på ett varv, men det är svårt att vara snabb hela tiden. Fullt fokus krävs. När man väl kör, känns det som om det tar en evighet och man hinner tänka jättemycket. Ett lopp tar verkligen lång tid i huvudet.

Tävlingarna startade i fredags med fri träning, lördag och söndag var det kval på förmiddagarna och finalrace på kvällarna.

– Under lördagen kvalade jag in som sexa, och blev fyra i finalen. Sen på söndagen kvalade vi som etta och körde in som etta i mål. Det blev bara bättre hela tiden. Teamet ändrade lite på fjädringen och sen var det vara att köra på för fullt.

Johan tränar en gång i veckan men eftersom det inte finns någon bana i Nyköping åker han till banan i Linköping.

– Men kondition och sånt tränar jag hemma, påpekar han.

Johan har alltid varit intresserad av motorer. Han gick fordonsteknisk linje på gymnasiet och träffade sedan en kille som höll på med roadracing.

– Det som lockade var att köra motorcykel i full hastighet, att bara kunna gasa fullt.

Är det inte farligt?

– Det händer ju att man lägger sig, kör av banan eller kör ihop med någon annan. Men grejen med roadracing i sverige är att vi kör på banor och har säkra avåkningszoner. Ofta så gör man sig inte illa. Men rullar tills man stannar och kan vara omtumlad men det är säkert trots hastigheterna.

Topphastigheten ligger på 260-270 kilometer i timmen.

– Det går undan helt klart, men det ger en adrenalinkick. Från början körde jag bara för att det är kul, men jag är en tävlingsmänniska så det här är roligare – att komma i mål före alla andra.

Gnestakillen Daniel Alstergren, som kört roadracing i många år, meddelar via sin sida på facebook att det inte blir något tävlande i år.

– Anledning är att ekonomin inte tillåter det, skriver han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hilda Djupenström Ulrika Gustafzon Cummings