Event för unga tjejer spräcker tabun: ”Mensen påverkar träning”

Hur ska man träna tjejer och hur ska tjejerna själv tänka under mensen?
Den 19 mars bjuds föreningar i Nyköpings och Oxelösunds kommun in på ett event som handlar om just det.

Eventet den 19 mars är öppet för flickor mellan 13 och 18 år.

Eventet den 19 mars är öppet för flickor mellan 13 och 18 år.

Foto: Sanna Eriksson

Föreningsliv2025-03-09 12:00

Nyheten i korthet

  • Ett event i Nyköpings och Oxelösunds kommuner den 19 mars kommer att belysa hur mensen påverkar träning för unga tjejer.
  • Eventet, som är ett samarbete mellan Sörmlands sparbank och Redlocker, är en del av ett större projekt för att bryta tabun kring mens och idrott.
  • Projektet har tidigare inkluderat installation av automater med gratis mensskydd i skolor och idrottsanläggningar, och har mottagit positiv respons från ungdomar och idrottsledare.

– Runt 200 har anmält sig än så länge och det är bra, men vi hoppas att fler vill komma, säger Anna Falk marknads- och kommunikationschef på Sörmlands sparbank.

Eventet, som är ett samarbete mellan Sörmlands sparbank och Redlocker, är öppet för tjejer i åldrarna 13-18 år. Sista anmälningsdagen är på måndag.

– Det är ett projekt som vi har om mens. Det är en jämställdhetsfråga och att man ska minska tabut runtomkring mens. Det ligger i tiden och man har börjat prata om det i idrottsvärlden. För några år sedan så snackades det inte om mens och hur den kan påverka prestationen och det tycker vi är jätteviktigt, säger Anna Falk.

På plats i Culturum finns Sandra Rusk, en utbildad fysiolog inom kvinnohälsa och idrott, elittennisspelarna Caija Hennemann och Lisa Zaar, racerföraren Siri Hökfelt och så Liza Eriksson, medgrundare av Redlocker.

Projektet startade med att det sattes upp automater i skolorna i de fem kommunerna, Nyköping, Oxelösund, Flen, Vingåker och Katrineholm, med gratis mensskydd. Det följdes 2024 upp med automater i idrottsanläggningar och i år kommer upp till 35 stycken sättas upp i olika fritidsgårdar eller andra typer av samlingspunkter för ungdomar.

Eventet den 19 mars var inte planerat från början men Anna Falk säger att det egentligen var ett naturligt steg att ta.

undefined
Automater med gratis mensskydd sattes upp i idrottslokaler i fem kommuner i Södermanland förra året.

– När vi satte upp automaterna i omklädningsrummet och började prata om att man inte ska behöva lämna ett träningspass bara för att mensen kom plötsligt, så började vi tänka på vad mensen egentligen innebär i prestation. Att man måste ha en förståelse för hur kroppen fungerar. Då blev det här den naturliga fortsättningen.

Hur har det här projektet tagits emot?

– Vi har bara hört jättepositiva tongångar. Mycket från ungdomarna själva. När vi var på gymnasiemässan på Rosvalla i höstas var även elever från Trosa och Gnesta inbjudna. De ville att vi skulle sätta upp automater även i deras skolor, säger Anna Falk och fortsätter.

– Och en ledare för ett flicklag i Onyx sa att de pratade mer om mens nu i laget än tidigare generationer. Det är ingen konstig grej. Den kommer in i omklädningsrummet och blir närvarande på ett helt annat sätt. Vi hoppas att man ska kunna säga "idag kan jag inte prestera som jag brukar för jag känner så här" och att även ledare har en förståelse för det. Det är ju ändå något som hälften av oss har och det är konstigt att vi inte pratar om det mer än vad vi gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!