Stora skillnader – lågt snitt i Nyköpings kommun

Få Nyköpingsungdomar är aktiva i idrottsföreningar, jämfört med i övriga Sverige - och skillnaderna mellan olika områden är enorma. Problematiskt, tycker kultur- och fritidsnämndens ordförande Björn Fredlund (S).

Björn Fredlund (S) menar att föreningslivet är en stor kraft idag i Sveriges samhälle.

Björn Fredlund (S) menar att föreningslivet är en stor kraft idag i Sveriges samhälle.

Foto: Erik Unnerdal

Föreningsliv2023-08-09 10:43

När Björn Fredlund (S) fått ta del av SVT:s undersökning och siffrorna av Nyköpings kommun, som tidningen berättat om, menar han att de bekräftar tidigare siffror han sett gällande ungdomlig idrottsaktivitet.

– Det är såklart problematiskt då vi sett hur ungdomar som idrottar klarar sig bättre i skolan. Ungdomar som bor i en villa idrottar med stor sannolikhet, säger Björn Fredlund.

All idrottsaktivitet sker såklart inte genom föreningar endast. I en undersökning av Ungdomsbarometer 2023 för RF visade det sig att ungdomar idrottar mer idag än tidigare, genom gym eller andra aktiviteter. Något Björn Fredlund menar även gäller Nyköpings kommun.

– Att snittet är lågt i Nyköping är inte önskvärt såklart. Men vi får inte glömma hur många som tränar själva utan en förening. En grupp vi måste oroa oss över är de stillasittande ungdomarna.

undefined
Björn Fredlund (S) menar att föreningslivet är en stor kraft idag i Sveriges samhälle.

Av kommunerna i närområdet till Nyköping sticker Trosa ut, då den har ett högre genomsnitt än Sverige. Hur Trosa lyckats med en sådan hög aktivitet i deras idrottsföreningar har Björn Fredlund en teori kring.

– Det här gäller såklart inte alla i Trosa men där är det generellt en högre medelinkomst där många har det gott ställt. Föräldrarna har även en god kunskap om idrottsföreningar och vad som krävs av dem. Det gör en stor skillnad.

undefined
"Det är såklart problematiskt då vi sett hur ungdomar som idrottar klarar sig bättre i skolan", säger Björn Fredlund. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Hur man ska lösa skillnaderna inom kommunens olika områdena är också ett problem. Bryngelstorp-Tjuvholmen är det område som har högst ungdomlig idrottsföreningsaktivitet, 50,6 procent. Brandkärr ligger i botten på 18,8 procent. En idé för att hjälpa området hade kunnat vara grundandet av en egen förening, menar Björn Fredlund.

– I Brandkärr kan vi tydligt se hur spontanidrott är väldigt stort. En egen förening hade inte varit lösningen men ett gott steg på vägen. Det hade inte behövt vara en renodlad idrottsförening heller. I Sverige idag är nästan en av tre människor arrangerande i föreningar. Det är en stor kraft i det svenska samhället.

En idé om en egen förening för Brandkärr var något kommunens integrationssamordnare, Jeremias Varas nämnde som en lösning i en tidigare artikel SN skrev om. Hur lång tid det skulle ta för Brandkärr att kunna bilda en förening är omöjligt att svara på, menar Björn Fredlund. Hur det skulle gå till är han mer säker på.

– För att det ska bildas en egen förening i Brandkärr hade det krävts ideella krafter från området självt. Föreningsidrott bygger på ideella krafter.

Stora skillnader

Genomsnittet aktiva ungdomar i idrottsföreningar i östra Sörmland:

Oxelösund: 33,5 procent. 

Nyköpings kommun: 34,7 procent.

Gnestas kommun: 38,2 procent. 

Trosas kommun: 40,9 procent

Genomsnittet i några stadsdelar i Nyköpings kommun:

De tre med lägst aktivitet:

Brandkärr: 18,8 procent

Nyköping väster-Spelhagen: 26,6 procent

Lunda-Kila: 27,1 procent

Topp tre med mest aktivitet:

Bergshammar-Tuna: 46,3 procent

Harg-Oxbacken: 46,5 procent

Bryngelstorp-Tjuvholmen: 50,6 procent

Källa: SVT:s sammanställning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!