– Vi ska försöka göra investeringar och satsningar för framtiden, men vi är bara i början på en resa. Vi håller på att jobba med mål till 2030. Och det gäller inte enbart i backen utan vi vill ha aktiviteter här både vinter och sommar, säger Göran Månsson.
Säsongen som gick blev ganska sönderryckt. Backen öppnades visserligen under juldagen, men fick stängas innan fyrverkerierna vid nyår. Sedan öppnades den bara då och då beroende på snötillgång och hur snabbt backpersonalen, som alla jobbar ideellt, kunde få ut densamma.
– Det såldes dubbelt så mycket liftkort säsongen innan, men då hade vi öppet kontinuerligt i ett sträck från december till mars. Nu kunde vi inte göra det. Dessutom hade vi bara familje- och barnbacken öppen, inte park- och teknikbacken som drar mycket ungdomar.
Den budget man lagt hade ändå kunnat gå ihop trots höjda elpriser, om inte ett kretskort gått sönder i pistmaskinen.
– Ett nytt skulle ha kostat 100 000 kronor och vi hade redan bytt det året innan och året dessförinnan så leverantören kunde inte garantera att det skulle hålla nu heller. Så vi tvingades hitta en pistmaskin snabbt. Vi fick tag i en begagnad som använts i Järvsöbacken. Vi visste att vi hade möjlighet att låna pengar för att klara likviditeten och för att kunna hålla backen öppen fick vi ta ett snabbt beslut, säger Göran Månsson.
Nu planerar styrelsen inför nästa backsäsong. Friluftsfrämjandet fyller 70 år och till en början kommer man anordna en höstmarknad den 16 september och så blir det Halloweenvandring med spöken den 28 oktober.
– Vi kommer att börja sälja liftkort och årskort på Höstmarknaden och i september, oktober och november gäller förra årets priser. I december kommer de att gå upp, säger Göran Månsson.
Och det finns en garanti på korten i fall det blir en snöfattig vinter.
– Det måste vara minst tio dagar med snö i backen. Går det bara att åka fem dagar får man tillbaka 50 procent av priset och så vidare.
Friluftsfrämjandet sade upp Peter Tholse i våras för att spara pengar. Han jobbade på anläggningen. Göran säger att man än på ett tag inte kommer att ha någon anställd.
– Det gjorde vi i samband med att vi köpte pistmaskinen. Jag tror inte att en sådan här förening kan ha en anställd som jobbar med de här bitarna så istället jobbar alla ideellt nu och vi fokuserar på att få igång ekonomin. Det vi gjort i sommar är att skrapa och måla kaféstugan. Vi har fått igång ännu fler människor som jobbar ideellt. De är intresserade att jobba och det är vi tacksamma för.
Styrelsen är ny och man jobbar nu för fullt för att skapa en bättre ekonomi och tittar dessutom på vad som måste göras inför framtiden.
– Vi har tagit några beslut men i dagsläget är inget hugget i sten. Därför är det inget vi kan gå ut med just nu. Men det kommer att hända saker. Det närmsta är vad som ska hända 2025–2026.
Är det stora förändringar?
– Det beror på hur man ser det. För oss är det det.
Vad gäller backen är det speciellt två saker man fokuserar på.
– Belysningen är något vi tittar på, den är dålig och rördragning för att effektivisera snösprutningen. Man behöver grövre dimension på vattenledningsrören. Men allt är avhängt på andra saker. Vi vet vad vi vill göra men vi vet inte vad vi kommer att göra, säger Göran Månsson.