Oförändrat bidrag större problem än sänkt idrottsbudget

Regeringen kapar bidragslöftet för idrottsföreningar i utsatta områden från 250 miljoner kronor till 100. "Jag tror inte att vi kommer se de pengarna heller" säger Jeremias Varas, integrationssamordnare i Nyköpings kommun och medlem i IFK Nyköping.

Jeremias Varas hoppas på bättre förståelse från kommunen när bidrag delas ut till föreningar. "Många bidrag har inte höjts på flera år och det spelar ingen roll vad man gör" säger han.

Jeremias Varas hoppas på bättre förståelse från kommunen när bidrag delas ut till föreningar. "Många bidrag har inte höjts på flera år och det spelar ingen roll vad man gör" säger han.

Foto: Magnus Grimstedt/William Karlsson

Föreningsliv2023-09-27 11:16

Socialdemokraterna partiledare Magdalena Andersson rasar liksom fotbollsledare i Rinkeby.

– För våran del, IFK Nyköpings del, så blir det inga skillnader alls. Det finns fler tusen idrottsföreningar i många olika sporter, så vi kommer inte att märka något. Tyvärr fastnar de pengarna ändå i förbunden och där kanske man gör några försök till satsningar men det ska mycket till att det kommer till oss. Vi har ju RF Sisu också och de kanske får en slant så att de kan jobba förebyggande, säger Jeremias Varas.

Att kommunen inte förändrat bidraget på många år ser han däremot som ett problem.

– Det är en diskussion som vi och andra föreningar har haft de senaste åren. Framförallt nu med inflationen så står vi med samma bidrag. Vi som är en större förening får träffa nämnden och vi får 45 minuter på oss att presentera vår verksamhet och får för det mesta ett tvåårsavtal, de mindre föreningarna får träffa en tjänsteman och får ettårsavtal. När jag var anställd av IFK så fick jag träffa nämnden tre gånger och bidraget var oförändrat under den tiden. Ett år fick vi 7 000 kronor mer och då spelade det egentligen ingen roll att vi ökat antalet medlemmar med 500 och att vi hade sju nya projekt på gång. Det var ofta nya människor eftersom det var nya mandat så då tittade man bara tillbaka vad man gett tidigare. 

undefined
Att idrottsbudgeten för barn och ungdomar i utsatta områden sänkts är inget som direkt upprör Jeremias Varas. "För våran del, IFK Nyköpings del, så blir det inga skillnader alls" säger han.

Och till i år har bidraget till föreningarna i många fall blivit mindre.

– Pratar vi i siffror så för IFK:s del tror jag att bidraget ligger på 412 000 kronor, och då ska du veta att bara hyran för plan- och träningslokaler så ligger vi på över 550 000 kronor. Vi får pengar och ger tillbaka dem direkt. Det är det här vi måste se över. Vi har många barn och ungdomar som står och knackar på för att komma in och vi vet att det är en låg tillhörighet framförallt i utsatta områden.

Just integrationen är något som brukar komma upp på mötena mellan kommunen och idrottsklubbarna, men som Jeremias förklarar så är integrationen en vardag i föreningslivet.

– Vi har en daglig integration. Ett tag hade vi de lägsta avgifterna av alla fotbollsklubbarna i stan, flest nationaliteter bland medlemmarna. Det kanske finns andra föreningar som behöver en extern aktivitet men det gäller inte alla. I IFK var ledarna kuratorer, bonuspappor, sjuksyrror åt barnen. De skjutsade dem överallt och gav dem sina barns avlagda fotbollsskor.

undefined
En förening som kan få barn och ungdomar i utsatta områden att idrotta är något som Jeremias Varas vill starta. "Det är bara lite pappersarbete kvar" säger han.

Jeremias är på väg att starta upp en förening för barn och ungdomar. Den kommer inte vara traditionell i den meningen att man ska kunna ta en plats i ett a-lag så småningom utan den ska fungera som en sluss ut i det "vanliga" idrottslivet för ungdomarna.

– Förhoppningsvis kan vi starta upp till vintern så smått, men vi har lite pappersarbete kvar att göra. Ambitionen är att kunna samverka med alla föreningar i Nyköping. Det finns många från näringslivet och fastighetsägare som är intresserade av att hjälpa oss.

Nästa år så satsas det över 700 miljoner kronor på ett fritidskort från staten, kommer det att fungera?

– Det är många frågor som måste rätas ut där. Kommer alla de som bor i ett utsatt område få ett kort, måste dina föräldrar leva på bidrag eller räcker det med att en gör det, vilket barn har rätt till det? Och när man väl fått ett kort hur mycket finns det på det och räcker det till, till en deltagaravgift, många föreningar har ju höjt sin avgift, IFK också. Det är en hel del frågor som måste besvaras. Det är många barn som skulle behöva det, men räcker pengarna till för alla då?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!