– Jag råkade marknadsföra föreningen på min privata Facebooksida innan lanseringen. Det blev lite tokigt, men vi fick nästan 100 delningar direkt och intresset har bara fortsatt, säger Jeremias Varas, som är styrelsemedlem i Nikus.
I april drar fotbollsdelen i föreningen igång, men under januari och februari har fokus legat på skidåkning.
– Vi tjuvstartade lite. I söndags var det avslutning i Romme. För första gången åkte vi med två bussar och då var en halva bokad för Ung Arena. Men det var häftigt. Vi har en video på en femårig tjej som åker i den stora backen i Romme och hon hade vid årsskiftet inte stått på ett par skidor.
Jeremias Varas berättar om en pappa, som åkt varje vardagskväll i två veckor – föreningen hade bokat träningstider på helgerna – för att kunna hänga med i sina barns utveckling i backen.
– Ambitionen nästa år är att skicka ungdomar på utbildning i skidförbundets regi så att de kommer att vara våra ambassadörer. Då kan vi kanske fokusera mer på föräldrarna. Förut jobbade vi mycket med barnen, men det blir inte så naturligt. En förälder kommer inte att stå ute i fyra-fem timmar och vänta på att träningen är klar, men kan man jobba med hela familjen blir det mer naturligt.
Att fånga barnen är det lätta enligt Jeremias Varas, det är sedan föräldrarna som är nyckeln för att allt ska fungera.
– Man måste lära dem varför man måste engagera tid i en förening, varför det kostar pengar, varför man måste köra barnen till matcherna och varför man måste stå i en kiosk. Vi behöver fånga upp dem och visa vad svenskt idrottsliv betyder. Att de inte nu gör det kan bero på okunskap. Ambitionen är att stärka deras utbildning så att den dagen när barnen går till Harg eller IFK så kommer paketet med en utbildad ledare. Vi är mer än en förening.
Just nu är fokus i Brandkärr, men man vill inte stirra sig blind på ett område utan det här är en klubb för hela Nyköping, därav namnet. Det kommer heller inte bara att finnas skidor och fotboll på programmet.
– Vi förbereder oss just nu inför hösten och då kommer vi bland annat att ha basket, innebandy och pingis men då krävs det samarbete med de "riktiga" föreningarna. Just nu för vi en dialog med dem, så vi håller på att så frön. Om fem-sju år kanske vi är registrerade i 15 förbund. Vi ska fånga barnen och ändra statistiken att det är så få barn som idrottar. Sedan ska de ut till den "riktiga" föreningen. Vi är en riktig förening nu också men en introduktionsförening.
Han poängterar dock att allt de gör är på riktigt.
– Vi kommer att ha matcher här, mitt i Brandkärr. De mindre barnen kommer att spela sammandrag här så lag från Runtuna, Tystberga, IK Tun, Oxelösund alla kommer att få uppleva Brandkärr. Området kommer att få visa sitt rätta ansikte. Sen kanske det inte kommer att serveras korv med bröd i kiosken utan till exempel samosa. Mat från andra kulturer.
Medlemsavgiften är 100 kronor per år för enskild medlem och 200 kronor för en familj. Redskap är något som föreningen tillhandahåller och de informerar även om Fritidsbanken.
– De hade ingen aning om att det existerade, att det var gratis. Hela den här processen, det är det vi ska hjälpa dem med, säger Jeremias Varas.