NSK:s ordförande rasar över innebandycup i ishallen

Vart är konsekvensanalysen? Nyköpings SK:s ordförande Magnus Idebro är minst sagt upprörd över att ingen kollat vilka följderna blir när stora ishallen används för en innebandycup mitt under is-säsongen. ”Vart ska våra ungdomar träna?”, dundrar Idebro över bortfall i nästan två veckor.

Magnus Idebro, ordförande i Nyköpings SK, konstaterar att ingen tänkt på hur klubben drabbas när isen tas bort under så lång tid mitt under säsong. Och de blir inte ensamma om att bli utan tider påpekar han. "Konståkningen växer ju så det knakar".

Magnus Idebro, ordförande i Nyköpings SK, konstaterar att ingen tänkt på hur klubben drabbas när isen tas bort under så lång tid mitt under säsong. Och de blir inte ensamma om att bli utan tider påpekar han. "Konståkningen växer ju så det knakar".

Foto: Björn Andersson

Föreningsliv2023-11-29 11:43

Bakgrunden är att Onyx och Södermanlands Innebandyförbund tillsammans med kommunen och Nyköpings Arenor som medarrangörer nyligen rodde hem storturneringen distrikt-SM i innebandy för landets 16-åringar, 2025 och 2026.

Ett av argumenten var att allt kunde genomföras under ett och samma tak, Rosvallas.

Arrangemanget har tidigare genomförts i Nyköping men då var även Ramdalen i Oxelösund och Sporthallen på Ringvägen spelarenor.

Nu är tanken att ha fyra planer i Rosvallakomplexet, A-hallen, en plan tvärs över B- och C-hallen, Multihallen och stora ishallen.

– Det är fantastiskt bra att få hit. Men här ställer kommunfolket upp på bild (i ansökan), men det är ingen som gjort en konsekvensanalys vad det innebär för dem som tränar i ishallen, säger Magnus Idebro.

Själva turneringen pågår under fyra dagar. Men med tiden det tar att ta bort isen innan för att lägga golv och att sedan få tillbaka isen igen betyder avsevärt längre bortfall i dagar.

– Mellan tio och tolv dagar totalt, säger driftchefen på Nyköpings Arenor, Markus Nilsson.

– Vi brukar räkna med att torsdagskvällen efter (cupen avslutas en söndag) kan man träna på is igen, fortsätter han.

Att ta bort isen tar längre tid eftersom den stora betongplatta isen ligger på fungerar som ett kylelement även när isen tagits bort. Betongen måste värmas upp innan arbetet med att lägga golv kan påbörjas.

Det är inte bara NSK som drabbas. Även Nyköpings AIK, konståkningsklubben och curlingföreningen kommer under nästan två veckor att få avsevärt mindre med möjligheter att träna. Men får tränga ihop sig i lilla ishallen.

– Här smälter man alltså isen i mellandagarna, under högsäsong. När det finns en fullgod nybygg anläggning med idrottshallar intill. Det borde räcka till. Och gör det inte det finns Sporthallen, säger Magnus Idebro.

Han konstaterar att deras A-lag säkerligen kan flytta matcher och träna någon annanstans.

– Men det kostar stora summor. Och vart ska våra ungdomar träna?

NSK-ordföranden har inte vågat räkna på hur många träningstimmar som går förlorad.

– Men det är klart att lagen drabbas.

Föreningarna som berörs ska träffa Nyköpings Arenor på fredag.

– Vi måste hitta en lösning på det här. Jag har även blivit lovad ett möte med Urban Granström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!