Ojämlik barnidrott – med Brandkärr i botten

Det är stora skillnader på föreningsidrottandet bland Nyköpings barn och unga, beroende på var de bor. Brandkärr är långt under det totala snittet i Nyköpings kommun och Sveriges totala snitt.

Jeremias Varas som också är uppväxt i Brandkärr idrottade inte i en förening förrän i högstadiet.

Jeremias Varas som också är uppväxt i Brandkärr idrottade inte i en förening förrän i högstadiet.

Foto: William Karlsson

Föreningsliv2023-08-08 18:43

Uppgifterna kommer från SVT:s granskning Den ojämlika ungdomsidrotten.

– Siffrorna förvånar mig inte. Problemet upplevde även jag under min uppväxt på 80-talet. Många föräldrar i Brandkärr förstår inte kulturen bakom föreningslivet i Sverige, säger Jeremias Varas. 

Han växte upp i området och har jobbat i stora delar av sitt liv ideellt för att förbättra integrationen i Brandkärr och Nyköping. Idag har han fått en roll inom kommunen som integrationssamordnare. När ungdomarna går miste om ett aktivt föreningsliv missar de mer än bara chansen till utveckling inom sporten, menar Jeremias Varas. 

En slutsats som också bekräftas av Ungdomsbarometer undersökning för Riksidrottsförbundets 2023. Där man tydligt kunde se hur unga som tränar genom föreningar tenderar att må bättre.

– Barnens utanförskap till resten av samhället ökar. Ungdomarna tappar chansen till en tidig utbildning i livet som ger en bra grund inför vuxenlivet. 

Föreningarna i Nyköping gör redan allt i sin makt, enligt Jeremias Varas. Flera gånger om året åker de till Brandkärr och låter ungdomar få testa på alla möjliga sporter.

– Grundproblemet ligger i hur barnen väljer att inte gå med i någon förening kontinuerligt. Idrottsföreningarna kan inte göra mycket mer än vad som redan görs. De går på knäna idag då avgifterna ständigt stiger. Sporter som ishockey har alltid varit dyra, men när fotboll som varit en sport för alla blir för dyr ser vi tydligt hur ungdomsidrott börjar bli en klassfråga. 

undefined
Jeremias Varas hävdar att en av anledningarna till de låga siffrorna i just Brandkärr kan ha att göra med avståndet från Rosvalla. "Barnen som bor här måste åka buss mycket längre. Rosvallas placering är en stor nackdel i just detta sammanhang", säger han.

På den stora fotbollsplanen mitt i Brandkärr spelar flickor och pojkar i alla åldrar fotboll tillsammans. Varför ett område som till synes har så många idrottsintresserade ungdomar har ett sådant lågt deltagande i Nyköpings olika idrottsföreningar är svårt att veta exakt. Vad som måste göras för att ändra problemet är en ännu svårare fråga att besvara.

Skapandet av en egen förening hade kunnat vara ett steg i rätt riktning, enligt Jeremias Varas.

– Vi måste jobba med ungdomarna när de är mindre. Det har aldrig funnits en egen förening i Brandkärr, men målet är att vi ska få igång en. Den skulle i så fall agera som en introduktion till föreningslivet. Vi ska lära barnen och ungdomarna hur det fungerar tidigt och om någon hittar ett intresse i en sport ska vi hjälpa denna att söka sig vidare till de större organisationerna i Nyköping. 

Jeremias Varas hävdar att det är otroligt viktigt att det inte får bli Brandkärr mot resten, det skulle bara bli fel.

– En egen förening skulle vara en mer hållbar lösning på problemet.

Föreningsaktiva unga

Nyköpings kommuns sammanlagda total av aktiva ungdomar i idrottsföreningar: 34,7 procent.

De tre med lägst aktivitet:

Brandkärr: 18,8 procent

Nyköping väster-Spelhagen: 26,6 procent

Lunda-Kila: 27,1 procent

Topp tre i mest aktivitet:

Bergshammar-Tuna: 46,3 procent

Harg-Oxbacken: 46,5 procent

Bryngelstorp-Tjuvholmen: 50,6 procent

Källa: SVT:s sammanställning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!