Publikgränsen består, klubbarna får det jobbigt

"Fram till nu har vi inte tagit emot en krona från stat eller kommun, men snart behöver vi hjälp". Beskedet om att det inte blir någon höjning av antalet åskådare kom inte som någon överraskning enligt Onyx klubbchef Kecke Lundh.

Publikgränsen på 50 personer gäller tillsvidare meddelade regeringen under torsdagen. FBC Nyköpings ordförande Martin Svensson tycker beskedet var tungt. "Svårt att sätta ord på känslorna" säger han.

Publikgränsen på 50 personer gäller tillsvidare meddelade regeringen under torsdagen. FBC Nyköpings ordförande Martin Svensson tycker beskedet var tungt. "Svårt att sätta ord på känslorna" säger han.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Föreningsliv2020-10-08 16:00

– Med tanke på ökningen av antalet smittade så vi var lite förberedda på vilket besked vi skulle få, säger Kecke Lundh.

Men föreningen hade även förberett för att skicka in underlag till förbundet för att kunna ta in 500 på läktarplats från och med den 15 oktober, men så blir nu inte fallet.

– Man får gilla läget men ekonomiskt sett så kommer det att bli kännbart. Vi har haft god ordning på ekonomin och vi har haft marginaler, men om intäkterna uteblir och kostnaderna är desamma så blir det problem.

Kecke säger att de så mycket som möjligt ska se till att kärnverksamheten inte blir lidande.

– Men vi får se om allt annat. Vi har till exempel pausat vårt projekt "en tröja för alla" som vi hållit på med i några år.

Hos FBC Nyköping, vars herrlag numera spelar i division 1, är ekonomin ansträngd också.

– Man kan påverka ekonomin på två sätt själv, genom entré och kiosk och kan man inte längre göra det så blir det helt enkelt lite problem, säger ordföranden Martin Svensson.

Han berättar att de har fått lägga en lite högre budget i år på grund av att de nu har ett lag på förbundsnivå.

– Om man bara tittar på bussresor och anmälningsavgifter så är det 150 000 mer i år än ifjol så det är klart att budgeten måste upp rejält.

Martin är övertygad om att föreningar kommer att gå under ju länge pandemin härjar och då handlar det inte enbart om innebandy.

– Omkostnader och bidrag kommer att bli viktiga. Sedan är det lite problem att jobba mot ett visst datum.  Vi tänkte att vi skulle missa två hemmamatcher, men att vi sedan skulle få släppa in lite mer publik. Nu får vi ta nya beslut hela tiden.

– Det är förstås en stor besvikelse eftersom det hade betytt mycket för idrottsrörelsen och alla oss som älskar att titta på idrott live, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson om beskedet som kom under torsdagseftermiddagen.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger att man planerar att fatta ett nytt beslut om publik så snart det är möjligt.

– Jag förstår att det här är ett beslut som gör väldigt många besvikna, säger Lind.

Amanda Lind säger att regeringen inte utesluter ytterligare åtgärder för att stödja idrotten ekonomiskt utöver de stödpaket som redan beslutats om. Idrotten får 1 miljard kronor för andra halvåret 2020. (SN/TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!