IFK-medlemmarna Sörmlandsbäst på att sälja lotter

IFK Nyköping är världsbäst på att sälja lotter – i varje fall bäst i Södermanland. Under 2023 har klubbens medlemmar sålt så många att föreningen tjänat nästan en halv miljon kronor.

IFK Nyköping vet hur man kränger lotter till storhelger. Under det här verksamhetsåret har man sålt nästa 12 000 stycken.

IFK Nyköping vet hur man kränger lotter till storhelger. Under det här verksamhetsåret har man sålt nästa 12 000 stycken.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Föreningsliv2023-11-09 10:59

– Va, har vi vunnit? Det visste jag inte. Vi har legat i topp de tre åren vi sålt lotter, men det här var första gången vi vann, säger Linda Johansson på IFK:s kansli överraskad.

IFK Nyköping har tjänat 449 432 kronor genom att sälja Bingo- och Sverigelotter. Totalt i länet har föreningarna fått dela på nästan åtta miljoner (7 787 046) kronor.

– Vi gör punktinsatser. Vi säljer enbart till uppesittarkvällar under julafton och nyår, berättar IFK:s klubbchef Peter Tholse och tillägger att man i år faktiskt plockat på sig färre lotter än tidigare.

Den som organiserar allt i föreningen är Linda Johansson. Hon säger att man sålt runt 12 000 lotter.

– Alla aktiva medlemmar får varsitt kuvert med 15 lotter i varje och så går vi ut och "skövlar" ett området. Förra helgen var mitt lag ute. Det regnet och regnade men efteråt grillade vi korv, säger hon.

Att göra lottförsäljningen som något roligt och inte ett tvång är viktigt.

– Det är en gemensam aktivitet, en laginsats. En del kanske har svårt att sälja och då kanske det finns någon annan som behöver fler lotter. Man hjälps åt. Vi har rutinerade personer i föräldragrupperna som kan det här också. De är superfantastiska. De har ett driv och vet vad som ska göras.

Det här måste var ett bra sätt att få extrapengar till föreningen?

– Ja, men Bingolotto är lite snåla med ersättningen. 26.60 kronor för varje såld lott. Och lagen får 11.40, men alla lag har chans att starta upp en lagkassa. Vill man ha mer i den får man sälja fler lotter. Det finns en chans att köpa sig fri också, men vi ser heller att man säljer lotterna och att man arbetar som ett lag, säger Linda.

Totalt har Folkspel de senaste fem åren betalat ut 1,4 miljarder kronor i överskott till föreningslivet.

– För oss är det nödvändigt att få in de här pengarna. De går till lagen. Om de vill åka på cuper, käka pizza eller spara pengar till Gothia cup. Föreningen kan i sig inte betala för det här utan det är lagen som samlar in de pengarna, säger Peter.

– Vi gör det också för att hålla nere deltagaravgifterna också, flikar Linda in.

Gnesta IK var näst bäst i lottförsäljningen i länet och har tjänat ihop 343 843 kronor. IK Tun på tredjeplats får 324 275 kronor till sin verksamhet.

Övriga föreningar i topp-20-listan är: Trosa Vagnhärads SK (261 943 kr), Hargs BK (258 535 kr), Oxelösunds IK (253 057 kr), FBC Nyköping (116 152 kr).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!