Barças ordförande avslöjar röda siffrorna

FC Barcelonas ekonomiska kris lÄg bakom Lionel Messis flytt. Nu berÀttar ordföranden Joan Laporta hur illa lÀget Àr.
–Vi befinner oss i en svĂ„r situation, sĂ€ger han.

Joan Laporta.

Joan Laporta.

Foto: Joan Monfort/AP/TT

Fotboll2021-08-16 15:43

PÄ en presskonferens under mÄndagen talade Laporta till klubbens medlemmar om den senaste tidens nattsvarta rubriker.

Tidigare i somras rapporterade spansk media att Barcelona var nÀra konkurs efter skuldberget som avgÄende ordföranden Josep Maria Bartomeus stab lÀmnat efter sig.

– Barcelona har ett negativt kapital pĂ„ 451 miljoner euro (cirka 4,6 miljarder kronor), sĂ€ger Laporta enligt Reuters och fortsĂ€tter:

– Det första vi gjorde nĂ€r vi kom till klubben var att söka ett lĂ„n pĂ„ 80 miljoner euro (cirka 815 miljoner kronor) för att tĂ€cka löner och ombyggnationen av Camp Nou.

"20-25 procent mer Àn konkurrenterna"

Den massiva löneposten var ocksÄ en stor orsak bakom att argentinske stjÀrnan Lionel Messi lÀmnade klubben efter 21 Är. 34-Äringen gick med pÄ att förnya sitt kontrakt, men pÄ grund av den anstrÀngda ekonomin satte La Ligas finansiella regler stopp. Klubben lÄg lÄngt över lönetaket som satts till max 70 procent av intÀkterna, vilket gjorde att de inte fick registrera honom.

– 103 procent av vĂ„ra totala inkomster gĂ„r till lönekostnader, det Ă€r 20-25 procent mer Ă€n vĂ„ra konkurrenter, sĂ€ger Joan Laporta.

– Vi befinner oss i en svĂ„r situation att omförhandla de hĂ€r kontrakten.

"Mycket beundransvÀrt"

Mittbacksveteranen Gerard Piqué Àr en av de som försökt hjÀlpa klubben pÄ fötter igen. I förra veckan gick han med pÄ en betydande lönesÀnkning sÄ att nyförvÀrven Memphis Depay och Eric Garcia skulle kunna registreras.

– PiquĂ© Ă€r inte bara en fotbollsspelare, han Ă€r en klubbspelare. Han har gjort nĂ„got som Ă€r mycket beundransvĂ€rt och som inte alla skulle göra, sĂ€ger Laporta.

Trots konkurshot och avskedet frÄn en klubbikon Àr Laporta hoppfull inför framtiden.

– Jag rĂ€knar med att inom ett par Ă„r kommer klubben vara vĂ€lmĂ„ende igen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!