NBIS decentraliserar: starten för de yngsta görs utanför Rosvalla

Bissarna gör en omstart med sin fotbollsstart. Klubben flyttar ut den från Rosvalla och välkomnar sexåringar i tre områden i Nyköping. Ett av målen är att få fler föräldrar att engagera sig.

Mindre grupper kommer förhoppningsvis ge en positiv effekt på flera plan, hoppas Bissarna.

Mindre grupper kommer förhoppningsvis ge en positiv effekt på flera plan, hoppas Bissarna.

Foto: Tomas Larsson

Fotboll2025-03-03 12:00

Nyheten i korthet

  • Fotbollsklubben Bissarna i Nyköping ändrar sin träningsstart för sexåringar genom att flytta ut från Rosvalla och sprida ut sig i tre områden av staden.
  • Varje område kommer att ha plats för 20 pojkar och 20 flickor, vilket gör att klubben kan ta emot fler barn varje år.
  • Förändringen görs för att öka barns intresse för idrott, då Nyköping anses vara ett idrottssvagt område där mer än 55% av barn och ungdomar inte är aktiva i en idrottsförening.

I fjol hade Bissarna uppstart för fem- och sexåringar på Rosvalla. Totalt 50 spelare fanns på plats på Bollskolan.

När klubben i maj gör årets uppstart för nybörjarna är det helt annorlunda.

– Vi lämnar Bollskolan och skapar i stället Smålirarna, säger ungdomsansvarige Carl Molund.

Namnförändringen är symbolisk, för att visa på ett helt nytt upplägg.

– Vi lämnar Rosvalla och sprider ut oss. Vi kommer att ha en grupp på Arnö, en grupp i Bryngelstorp/Rosenkälla och en i City/Öster, säger klubbchefen Patrik Berglin.

undefined
På 1970-talet var Bissarnas verksamhet på det sätt som man nu lanserar. "Det kommer att ta tio år innan vi ser resultatet av detta" säger Patrik Berglin.

På varje ställe kommer det att ges plats för 20 pojkar och 20 flickor. Nytt är också att den årskull som i maj börjar med denna nyordning måste fylla eller ha fyllt sex år, alltså vara födda 2019.

– Femåringarna får vänta ett år till, säger NBIS-duon.

Varje område kommer att ha en huvudledare och två till tre hjälptränare.

Genom att flytta ut kan klubben ta emot fler barn varje år. Klubben tror också att fler barn kommer att vara intresserade, dels för att man kommer närmare sitt hem och dels spelar med sina kompisar.

Från åtta års ålder, det tredje året, flyttas verksamheten in på Rosvalla. Men tanken är att alla grupperna ska fortsätta tillsammans även där.

– I princip skulle det kunna fungera hela vägen upp till och med 15 år, säger Patrik Berglin.

undefined
För att få geografisk närhet lämnar Bissarna Rosvalla och förlägger fotbollsstarten för sexåringar närmare deras hem.

Klubben oroas av över att Nyköping i utredningar ansetts vara ett idrottssvagt område. Det är man när mer än 55 procent av områdets barn och ungdomar inte är aktiva i en idrottsförening. Dessutom visar undersökningar att snittåldern när ungdomar slutar har sjunkit från 15–16 år till 11–12.

Bristen på ledare och tränare är den andra orsaken till att klubben tar detta steg. Klubben hoppas att fler föräldrar ska bli intresserade av att hjälpa till när grupperna inte är så stora som tidigare.

– Mindre och mer lokala grupper ökar förhoppningsvis vuxnas engagemang när man känner flera barn och deras föräldrar, säger Patrik Berglin.

City/Öster-gruppen kommer med stor sannolikhet att hålla till på Rättarvallen mellan Ringvägen och Domänvägen.

– Planen vid Östra skolan är lite för liten. Men både Herrhagen, Stenkulla och Bryngelstorp har tillräckligt stora planer.

undefined
Patrik Berglin och Carl Molund med Bissarnas nya logga som ersätter Bollskolan. Det är en på många sätt annorlunda uppbyggd verksamhet för de yngsta som klubben sjösätter.

Klubben har varit ute i de berörda skolorna.

– Det har varit riktigt bra engagemang från skolorna. De vill hjälpa till, säger Patrik Berglin.

Valen av områden kommenterar klubbchefen:

– Vi har valt att inte vara i Brandkärr för där finns ju Nikus nu. Precis som vi inte valt Oppeby för där finns ju Harg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!