På kongressen i Kigali, Rwanda, i mars 2023 lovade det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att en granskning ska ske kring vilket ansvar Fifa har för eventuella brott mot mänskliga rättigheter i samband med herrarnas fotbolls-VM 2022.
Undersökningen kom till på förslag från Norges fotbollsförbund. Men mer än ett år har gått sedan dess och någon rapport har inte synts till.
– Vi vet att den nästan är färdig. Och vi tror, av det vi hört, att den är rätt bra, säger norska fotbollsbasen Lise Klaveness till TT.
Sanktioner en viktig del
Hon hoppas att rapporten blir offentlig innan Fifa-kongressen i Bangkok nästa vecka.
– Grunden till att vi bad om detta är att artikel 6 i Fifas policy om mänskliga rättigheter ska implementeras på ett bra sätt. Att ha sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter är en viktig del av en sådan policy, säger Klaveness.
Norskan poängterar dock att rapporten inte får bli för spretig och att även värdlandet Qatar har ett ansvar.
– Om det skett brott mot mänskliga rättigheter i Qatar som Fifa är ansvarigt för måste det ske en kompensation, men sedan handlar det om hur artikel 6 ska implementeras och förstås framgent.
Det är klart att herr-VM 2026 avgörs i USA, Kanada och Mexiko. Därefter väntar med största sannolikhet VM i Spanien, Portugal och Marocko 2030 och ett VM i Saudiarabien 2034. Inga andra kandidater finns och beslut om mästerskapen fattas i slutet av 2024.
– Vi hoppas att rapporten är så tydlig som möjligt, men samtidigt så dynamisk att den kan användas när det handlar om nya värdländer, säger Klaveness och fortsätter:
– Vi ska inte skilja på Saudiarabien och Marocko, Spanien och Portugal. Detta ska vara så neutralt som möjligt.
Skriva ett nordiskt ramverk
Samtidigt anser Klaveness att Fifa numera har ett gott regelverk för granskning – så kallad due diligence – av potentiella värdländer.
– Reglerna för vad du ska göra för att ett bud ska bli accepterat på kongressdagen är ganska omfattande.
Vilka vänner har ni i Norge kring dessa frågor?
– Just nu diskuterar vi en skriftlig basis för det nordiska samarbetet och då ingår dessa frågor. Det har indirekt varit där förut, men Danmark har tagit initiativ att skriva ramverk på vårt samarbete.
Danska fotbollsförbundet har även bjudit in Saudiarabiens fotbollsförbund för att diskutera deras bud.
– Vi har bara snackat om att göra det om det finns en kallad due diligence-rapport, för det är ingen idé att bjuda in om vi inte har något att jobba med på förhand. Men det är väldigt bra att ha en dialog, men det ska vi göra även med Spanien, Portugal och Marocko, säger Lise Klaveness.