André Timonen startade upp laget 2021. SN-sporten var faktiskt på plats på första träningen. Sedan dess har föreningen kämpat för att behålla A-laget.
– Det har varit lite upp och ned att få ihop spelare till varje match. Visst har det funnits en osäkerhet till varje säsong att det ska fungera. Men det brukar lösa sig.
Till årets division 7 säsong har föreningen 30 spelare att tillgå.
Hur har ni lyckats med det som Tystberga och Runtuna misslyckats med? Ni ligger ju ännu lägre bort från Nyköping.
– Folk känner folk som är sugna att spela. Man måste ha en stor kompiskrets. Lite så är det. Vi får in spelare som känner folk som är sugna att spela. Jag vet inte vad det är som lockar. Det är en skön sammanhållning i gänget.
Ordföranden i föreningen, Stefan Forss, är glad att de fått tillbaka A-laget igen.
– Det var inga problem att få publik till matcherna. De var svältfödda. Vi har en ungdomsverksamhet med runt 40 barn men det behövs ett A-lag. Speciellt nu när vi inte har någon riktig pingisverksamhet. Det är bara jag som spelar numera, säger han.
Sjösa IF började om 2020 i division 7. I år ska laget spela i division 6. En som föreningen kan tacka för att det finns ett A-lag i dag är Emil Lerjerud. Han var med när föreningens A-lag lades ned 2015 och var sedan en drivande kraft när den startade upp igen.
– Jag kände att jag saknade att vara där ute, jag som ändå hade spelat där i 15 år. Det var då jag startade veteranlaget (2018). Men efter ett par tre år kände jag att det skulle vara kul att ha ett lag i seriespel också.
Det var det fler som gjorde. Vid intressemötet innan jul dök runt 20 spelare upp, på våren var det 40 spelare i truppen.
– Det blev nästan för mycket, säger Henrik Lerjerud med ett skratt.
Varför får inte Tystberga och Runtuna ihop lag?
– Jag vet inte, när jag spelade fanns det ofta två lag i varje klubb. Jag tror, utan att ha belägg för det, att vändpunkten åt det sämre hållet kom när B-lagen började gå in i seriespel. För de klubbar som inte gick in i seriespel med två lag så försvann spelare till andra föreningar för att få de ville spela i serien.
Varför drabbas landsortsklubbarna?
– Det känns som om det är mindre och mindre som spelar fotboll och de unga slutar i allt tidigare ålder. Det är vad jag misstänker är det stora problemet, säger André Timonen.
Vad ska Tystberga och Runtuna göra för att få tillbaka sina A-lag?
– Jag tror inte att man kan vänta för länge innan man gör ett försök igen. Det finns folk, det gäller bara att övertyga dem på något sätt. Locka med att alla är välkomna och att inte ha några krav det två första åren. Jag tycker inte att man ska ha några krav alls, men det blir automatiskt så när man sysslar med idrott. På min tid var det sociala viktigare än det sportsliga och jag tror att man ska börja där. Skapa en grupp som bara har roligt.
Emil Lerjerud säger att det krävs en grupp av engagerade personer också för att dra igång ett A-lag igen.
– För det tar lite tid i början. I vårat fall var vi väldigt noga med att ta in killar som ville ställa upp. För det handlar inte bara om att spela fotboll utan det handlar om föreningslivet, som är det viktigaste i de lägre regionerna. Det krävs att man är många som hjälps åt att dra allt framåt. Det tar tid och kraft innan man fått allt på plats i början, men det är en jätterolig process också.