Spelarna inte trofasta – byter klubb med kompisen

Två anrika klubbar har fått lägga ned sin A-lagsverksamhet i år i östra Sörmland. Men på Södermanland fotbollsförbund ser Elin Duàn ingen tendens att det skulle vara mer vanligt den här säsongen.

Elin Duàn på Södermanland fotbollsförbund tror att det är kompistrycket som gör att det är så mycket rörelse mellan olika klubbar på fotbollsspelare i dag.

Elin Duàn på Södermanland fotbollsförbund tror att det är kompistrycket som gör att det är så mycket rörelse mellan olika klubbar på fotbollsspelare i dag.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings/David Gagnert

Fotboll2024-04-13 17:46

Nyheten i korthet

  • Två anrika fotbollsklubbar i östra Sörmland har tvingats lägga ner sin A-lagsverksamhet i år, men Elin Duàn från Södermanlands fotbollsförbund ser ingen ökande trend.
  • Elin Duàn tror att spelares lojalitet till klubbar har minskat, med spelare tenderar att följa sina vänner snarare än att stanna i samma klubb.
  • Förbundet undersöker mer flexibla tävlingsformer som kan hjälpa landsortsföreningar, men Duàn betonar att det är "synd" snarare än ett problem när dessa föreningar tvingas lägga ner sina seniorlag.

– Jag upplever att siffran går upp i en kommun ett år och sjunker i en annan. Det är en rörelse och inte så mycket upp eller ned. Det handlar om vilka klubbar som har ett lag och däremellan rör sig spelarna, säger Elin Duàn som sitter i tävlingskommittén.

Hon tror också att spelare nuförtiden inte är så trogna klubben.

– Jag tror att det är kompisstyrt. Var finns min kompis? Då går jag dit också. Det var inte samma rörelse för tio-femton år sedan i de lägre divisionerna om man inte var ung och en riktig talang. Och då var det inte samma mängd spelare som var i rörelse. 

Elin Duàn säger att hon inte har belägg för något av det här utan att det är mer "intressanta tankar".

undefined
Elin Duàn i Södermanlands fotbollsförbunds tävlingskommitté tror att det är mer rörelse mellan olika klubbar på spelarna i dag än tidigare.

Hur många klubbar som i år har tvingats plocka bort sitt A-lag från seriespel vet hon inte. Hon brukar göra en sammanfattning under höstens verksamhetsberättelse.

– Under 2023 hade vi 110 seniorlag anmälda och det var tio år färre än året innan. 2022 hade vi alltså 120 lag. Jag tror, utan att ha räknat, att det är några fler i år men jag är inte säker. Vi har ju ett lag i Nyköping som inte var med i seriespel förra året, FC Nyköping, och en klubb i Eskilstuna som inte hade lag med förra året har anmält ett nu.

Både Tystberga och Runtuna hade för få spelare för att våga satsa på seriespel i år, men Elin Duàn har ingen siffra på om det är färre seniorspelare i dag än för några år sedan.

undefined
Runtuna IK fick lägga ned sitt A-lag efter Nyköpingscupen. Den anrika föreningen hade för få spelare.

– Det törs jag inte svara på. Vårt system är lite trubbigt. Föreningarna måste själva gå in och uppdatera vilka spelare som är aktiva och vilka som inte har spelat på ett par år. Därför är det svårt att få fram någon siffra. 

Hur ser förbundet på det här med att landsorterna utarmas på A-lag?

– Vi hade frågan uppe och vi tyckte kanske att orter med skolor borde ha en verksamhet, men då pratade vi inte så mycket om seniorer och ungdomar utan mer om verksamheten generellt.

Ser ni något problem att landsortsföreningar försvinner?

– Det optimala är att det ska finnas fotboll så nära som möjligt för alla. Där man bor och verkar. Problem är det kanske inte, utan mer synd. Sen är det inte bra att föreningar får lägga ned sin seniorverksamhet.

Elin Duàn säger att man inom förbundet håller på att titta på mer flexibla tävlingsformer, men att det inte går att säga hur dessa ska kunna användas på landsbygden. Hon nämner bland annat fotbollsförbundets projekt "Lira mera".

"Lira mer"

Ett projekt som dragits igång av Svenska fotbollsförbundet. Målsättning är att alla ska kunna vara aktiva i fotboll utifrån sin egen ambitionsnivå hela livet, både i tävlingsverksamhet och i träning.

Projektet ska göra det lättare för en individ att hitta en träningsform och ett lag att spela i.

Det finns inte bara "vanlig" fotboll att välja mellan utan även gåfotboll, freestyle, futsal, beach, fitness, street och panna. I panna spelar man en mot en i en match.

Föreningar som har tagit på sig "Lira mer"-projektet kan du hitta på liramera.se.

Källa: Svenska fotbollsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!