Kommunen var redan under fjolåret igång med planering för byte av konstgräs på B- och C-planerna på Rosvalla. Förhoppningen i maj i fjol var att upphandling skulle vara gjord innan årets slut.
En bit in på det nya året hade det fortfarande inte blivit gjort.
Nu slår de lokala fotbollsklubbarna larm om att de konstgräsytor som finns inte räcker på långa vägar. I en skrivelse till de ansvariga i kommunen, underskrivet av Hargs BK, Nyköpings BIS, IFK Nyköping, IK Tun, Sjösa IF, Stigtomta IF och Runtuna IK, konstateras att klubbarna får tränga ihop sig alldeles för mycket idag.
– På KGC har det varit sex ungdomslag som tränat samtidigt. Alla plantider på KGA och KGB har varit halvplanstider. Det är bara Bissarna och Tuns damer som har haft helplan att träna på en gång i veckan var, säger Patrik Berglin, klubbchef i Bissarna.
Han fortsätter:
– Det är ungefär 2000 aktiva fotbollsspelare som tränar på Rosvalla varje vecka. 1500 av dem är ungdomar.
Så ser situationen ut runt sju månader om året, från oktober till april, innan alla klubbar kan vara på sina egna naturgräsplaner.
I skrivelsen presenteras istället en lösning som skulle ge fyra konstgräsplaner.
– Lägg bara nytt på KGB. Byt istället konstgräset på KGA. Det kan sedan återvinnas på C-planen (naturgräsplan mellan KGB och KGC och Rosvallas stora parkering), säger Berglin.
KGA:s konstgräs är sex år gammalt och skulle hålla några år till.
Då blir slitna KGC utan nytt konstgräs.
– Men använder vi den som en ren ungdomsplan kan den säkert hålla x antal år till. Problemet med den är att den är så ojämn men det skulle fungera för ungdomslag, säger Berglin.
Han menar också att det finns tekniska lösningar som gör att man kan lägga konstgräs direkt på naturgräs utan att behöva göra omfattande markarbeten.
– Vi vill att man i alla fall kollar upp om det går att göra det på C-plan, säger Berglin.
"Innan upphandlingen och framskrivningen (av byte på KGB och KGC) går vidare föreslår vi att denna dialog fortsätter och att vi föreningar får vara med i hela processen" skriver fotbollsklubbarna till kommunen.
– Ren generellt är det väl bra om de får vara med och tycka till, säger Björn Fredlund (s), ordförande i kommunens Kultur- och Fritidsnämnd.
– Vi är väl medvetna om problematiken och håller på att titta över det. Vi kommer att komma tillbaka inom en relativt snar framtid. Sedan vad det blir för besked kan jag idag inte svara på nu, fortsätter Fredlund.
Föreningarna tycker att det brådskar:
– Det här måste ske till hösten 2023, säger Patrik Berglin.