Gerhardsson vill se 16 lag i OS

16 lag på herrsidan – men bara tolv på damsidan. Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson hade välkomnat en förändring i OS-fotbollen.
–Det hade varit bra, både nu och framförallt i framtiden, om man hade kunnat få in 16 lag och lika många som på herrsidan, säger han.

Sverige möter USA i OS-premiären. Arkivbild.

Sverige möter USA i OS-premiären. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2021-04-21 12:59

Damfotbollen gjorde debut i OS-sammanhang i Atlanta 1996, då med åtta lag. Sedan har det successivt ökat till tolv – men fortfarande är det fyra lag färre än i herrturneringen.

– Exakt vad det beror på får IOK svara på, det är säkert Fifa som också jobbar för det, säger Peter Gerhardsson på en digital presskonferens.

– Jag tycker att kvalitén på dam-OS har varit väldigt hög och fortfarande är väldigt hög, så det hade öppnat upp för 16 lag tycker jag.

I herrturneringen har det varit 16 lag sedan 1980, uppdelat i fyra olika grupper där de två bästa går vidare. Men damernas gruppspel ser annorlunda ut för att lagen är färre. Utöver de två bästa lagen i varje grupp går även de två bästa treorna vidare till kvartsfinal.

Gerhardsson hade önskat att turneringarna såg likadana ut.

– Rent fotbollsmässigt hade jag önskat det, men det ligger inte i min beslutsdel, säger han.

– Det hade varit bra, både nu och framförallt i framtiden, om man hade kunnat få in 16 lag och lika många som på herrsidan.

Turneringen startar den 21 juli, två dagar före OS-invigningen i Tokyo. Sverige möter regerande världsmästarlaget USA i premiäromgången.

Fakta: Så lottades OS-grupperna

Damernas grupper:

Grupp E: Japan, Kanada, Storbritannien, Chile

Grupp F: Kina, Brasilien, Zambia, Nederländerna

Grupp G: Sverige, USA, Australien, Nya Zeeland

Herrarnas grupper:

Grupp A: Japan, Sydafrika, Mexiko, Frankrike

Grupp B: Nya Zeeland, Sydkorea, Honduras, Rumänien

Grupp C: Egypten, Spanien, Argentina, Australien

Grupp D: Brasilien, Tyskland, Elfenbenskusten, Saudiarabien

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!