Individuell träning ska göra Tun till ett bättre lag

Vad ska man göra när försäsongen känns oändligt lång? IK Tun satsar på individuell utbildning med träningsformen coerver. "Lite kul, lite inspiration, lite ombyte och lite pandemi", säger tränaren Kent Lempke.

Det gäller att hålla koll på hur många touch man ska ha med varje fot och när man ska vända. Tuntjejerna hittar bra tempo genast och tuggar på.

Det gäller att hålla koll på hur många touch man ska ha med varje fot och när man ska vända. Tuntjejerna hittar bra tempo genast och tuggar på.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Fotboll2021-04-05 09:30

– Vi fokuserar på varje individuell spelares enskilda tekniska färdigheter. Jag brukar säga "vi tränar inte laget, utan vi tränar spelaren", säger Bebben Lindgren som jobbar för Coerver Coaching och är den som ska hålla i onsdagens pass på Rosvalla.

– Vår filosofi är att laget blir inte bättre än vad spelarna är. Och kan vi skapa spelare som är tekniska och har självförtroende och som kanske är kreativa och trygga med bollen så kommer laget att må bättre av det, fortsätter han.

undefined
"Vi är övertygade om att om vi kan utveckla spelaren så kommer laget att bli bättre" säger Bebben Lindgren.

Regnet strilar konstant ned men Tunspelarna är laddade. En del erkänner att de är lite nervösa inför den nya träningsformen. Många hade ingen aning om vad coerver var när nye tränaren Kent Lembke presenterade idén.

undefined
Lovias Ederström pratar taktik med lagspelare.

– Coerver var nytt för mig. Men skickliga individer är ju en förutsättning för ett skickligt lag, säger Lovisa Ederström som tror att laget kommer att ha nytta av de nya övningarna.

Hon tycker också att det är bra att få göra något annat nu när säsongen är framflyttad på grund av pandemin.

– Det är kul att föra in något nytt i träningen, så att det blir något annat och inte samma saker hela tiden.

Corver är ett internationellt företag som finns i 47 länder och har, enligt sin webbsida, under 35 år utbildat över en miljon spelare, föräldrar och tränare.

Egentligen riktar sig programmet till barn och ungdomar mellan 5 och 16 år, men Bebbe Lindgren säger att man kan använda övningarna även för de som är äldre.

– Vi behöver bara ändra lite på förutsättning i övningen. Vi skruvar upp tempot och använder oss kanske av större ytor och mer aktiva försvarsspelare än vad man gör när spelarna är yngre. Då vill vi ju att de ska lyckas. De ska tycka det är roligt.

Han berättar att det är flera Premier Leaguelag som använder sig av de här metoderna under seniorträningen.

undefined
Tun spelar även i år i division 1.

Hur välkänt är coerver i Sverige?

– Vi är ganska stora i Skandinavien, vi har runt 20 000 spelare som vi utbildar varje år, men vi är också okända. Vår utmaning är att nå ut. Vi är ett privat utbildningsprogram och förbundet har sina program, ibland får vi hjälpa till men det är inte alltid. Vi gör det vi är bäst på, utbilda spelarna, så får laget ta hand om lagträningen.

Bebben lägger ut platta koner och drar riktlinjerna för tjejerna. Det ska vara en touch, dubbel touch, med vänster ben, bara med höger; övningarna går snabbt och är effektiva.

– Lyft på huvudena, stirra inte bara på bollen, skriker Bebben och försöker hinna med att kolla in alla spelarnas teknik.

– När vi är så här stora grupper har vi vanligtvis två tränare, säger han ursäktande.

undefined
Nye tränaren Kent Lempke tycker det är bra med en ny röst på träningen.

Anledningen till att programmet nu testas av Tun beror på nye tränaren Kent Lembke, som känt och även spelat med Bebben en gång i tiden.

– Jag vill att vi använder mycket boll i uppvärmning så att vi inte bara springer och då är det ett jättebra att bjuda in honom som gästtränaren. Alltid kul med en ny röst, nya övningar och fokus på teknik och spelförståelse. Vi har bjudit in ungdomsledarna också eftersom jag tror att det här framför allt ska ned på ungdomssidan.

Kent säger att utvecklingskurvan tekniskt sätt från 20-års åldern inte är lika brant, som om man börjar när man är fem-sex år.

– Det är lite kul, lite inspiration, lite ombyte och lite pandemi. Då kan man inte hålla på och blåköra varje veckan utan gå ned och göra lite andra saker, säger tränaren.

Coerver Coaching

Coerver Coaching är ett globalt fotbollsutbildningsprogram med verksamhet i 47 länder.

Det startades 1984 av Alfred Galustian och Chelsea legenden Charlie Cook, utifrån inspiration av holländske Wiel Coervers filosofi där fokus ligger på spelarens individuella tekniska färdigheter.

Metoden vänder sig framför allt till spelare i dom yngre åldrarna 5-16 år oavsett kunskapsnivå, och för deras föräldrar, tränare och lärare.

Källa: www.coerver.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!