Inhopparen sköt Italien till kvartsfinal

Italien är i kvartsfinal efter att ha besegrat Österrike med 2–1 och spelat sin historiska 31:a match i rad utan förlust. Men segern var inte självklar – de favorittippade italienarna fick kämpa sig till segern i förlängning.

Federico Chiesa sköt Italien till kvartsfinal.

Fotboll2021-06-26 23:33

För första gången sedan 1982 tog sig Österrike vidare från gruppspelet i ett internationellt mästerskap. Men i åttondelsfinalen tog det stopp mot Italien efter det att inhopparna Federico Chiesa och Matteo Pessina avgjort med två mål i förlängningen.

Den första halvleken blev en oväntat jämn historia. Ciro Immobile hade den bästa målchansen med ett stolpskott som mycket väl hade kunnat bli turneringens mål. Men i övrigt hade "gli azzuri" problem att få till anfallsspelet.

Problem på mittfältet

Italiens problem fortsatte i den andra halvleken. Den tänkta toppningen med Marco Veratti och Jorginho på mittfältet fungerade inte som planerat. Veratti missade de två första matcherna och samarbetet med Jorginho var inte vad man hade hoppats på. Halvvägs in i den andra halvleken fick han lämna planen till fördel för Manuel Locatelli, matchhjälten från mötet med Schweiz.

Österrike fortsatte att stå på sig och kontrollerade stora delar av den andra halvleken, och fick till ett mål som blev bortdömt på grund av en hårfin offside. Efter 90 plus fem minuter var matchen alltjämt mållös.

– Vi visste att det skulle bli tufft, för Österrike är ett lag som inte tillåter att motståndaren spelar bra, säger förbundskapten Roberto Manchini efter matchen.

Islossning i förlängningen

Men i förlängningen kom islossningen för Italien. Efter fem minuter skickade inbytte Federico Chiesa in 1–0 efter en mästerlig nedtagning på Leonardo Spinazzolas inlägg. Tio minuter senare satte Matteo Pessina 2–0 och avgjorde matchen. Österrike reducerade visserligen via Sasa Kalajdzic, men kom aldrig närmare än så.

– Jag försöker fortfarande ta in mitt mål mot Wales, så du kan tänka dig hur det här kändes. Jag kommer att minnas det resten av min karriär, säger Matteo Pessina.

Kvällens seger innebär att Roberto Mancinis landslag nu satt nytt rekord med 31 matcher i rad utan förlust.

– Avbytarna gjorde skillnaden, men alla gjorde sitt bästa i kväll. Jag är nöjd, för killarna gav allt för att vinna trots att de var trötta, säger Roberto Manchini.

I kvartsfinal möter man vinnaren i matchen mellan Belgien och Portugal, som spelas i München på söndagen.