Lucas ska få Kalmar FF att brinna igen

Efter månader av slit för att rädda Kalmar FF börjar klubbchefen Lucas Nilsson, bördig från Björnlunda, se ljuset i tunneln.

Sportchef, tillförordnad klubbchef och – grillmästare. Lucas Nilsson har fått dra i många trådar för att få Kalmar FF på rätt kurs igen.

Sportchef, tillförordnad klubbchef och – grillmästare. Lucas Nilsson har fått dra i många trådar för att få Kalmar FF på rätt kurs igen.

Foto: Marcus Langbrandt

Fotboll2020-03-18 08:00

– Gör ni i ordning allt innan?

Frågan kommer från en av klubbens medarbetare i bakgrunden.

– Ja, jag rullar fram grillen och tar fram korv och lite annat.

Lucas Nilsson svarar. Han må vara tillförordnad klubbchef för Kalmar FF, men i det läge klubben befinner sig får alla slita hårt för att få Kalmar FF "on fire" igen. Den här gången fick Lucas bland annat bära kravallstaket och fixa så att korvarna kunde grillas i cupmatchen mot Jönköpings Södra när SN-sporten gästade Guldfågeln arena och träningsplanen Gasten.

En liten del i att 47-åringen inte bara slet med arrangemanget, är tf klubbchef utan dessutom just nu även är sportchef för ungdomssidan är klubbens ekonomiska läge. Nilsson har haft det tveksamma nöjet att slimma organisationen och säga upp folk under vintern.

– För tio år sedan hade vi ett eget kapital på 70 miljoner kronor och det byggdes en större arena än vi egentligen behövde. Nu kommer kommunen ta över driften vilket är otroligt skönt, då kan vi koncentrera oss på fotbollen, säger Nilsson.

Kändes det som om ni som klubb under dessa år tappade er identitet?

– Vi ska vara en liten klubb som har koll på läget och som är nära supportrar och medlemmar. Ja, som du säger tappade vi nog vilka Kalmar FF är, men nu känns det som om vi är tillbaka på ruta ett.

Hans egen ruta ett var hemma i Björnlunda och BIF som formade honom till en föreningsmänniska. Det blev några vacklande år innan han fick fart på det målskytte som tog honom vidare till allsvenskan och superettan med Djurgårdens IF och Kalmar FF.

– Jag satte en femårsplan för att se hur bra jag kunde bli. AIK och Djurgården ringde samtidigt, men jag fastnade för att Djurgården kändes mer familjärt och jag har alltid gått på magkänsla, vad som är rätt för mig. När sedan Kjell Nyberg ringde från Kalmar och sa att de skulle satsa på mig som en av två anfallare så sa vi "vi flyttar ner och tar två år innan vi flyttar hem igen". Det blev två år, som blev fyra år och sedan blev vi kvar, säger Lucas, som nu närmast låter som en infödd smålänning.

Två korsbandsskador fick suget att avta tidigare än det kanske skulle ha gjort i normala fall, även om Lucas fortsatt att spela på lägre nivå (division 4 så sent som i fjol). Men utanför planen har Nilsson jobbat inom såväl Smålandsidrotten som på Kalmars kommun som fritidsutvecklare innan han åter klev in på Guldfågeln arena i fjol och i höstas blev tillfrågad om att bli tillförordnad klubbchef när Mattias Rosenlund sparkades.

– Jag funderade i tio sekunder och sa "Jepp, jag går in vi får göra något bra av det". Då visste jag inte hur illa det var, men köpte läget.

Man märkte snart att det sportsligt bedrövliga året grävt ett stort hål i kassan. 19 miljoner behövde sparas för att rädda elitlicensen. Coronalarmet kom dessutom som ett extra ekonomiskt hinder.

– Nu handlar det om att överleva. De nya spelarna har fått i princip superettanlöner och andra har gått ner i lön frivilligt. På sportkontoret är vi fem man mot nio-tio tidigare och alla jobbar dubbelt och förhåller sig till att förhoppningsvis blir ljusare längre fram. Alla som jobbar för Kalmar FF gör det på samma sätt och det är en stor ära att ha KFF-märket på bröstet.

Vad hade du gjort om ni haft mer resurser?

– Någonstans att utveckla föreningen. Nytt klubbhus till ungdomsverksamheten och vässa akademin så fler får chansen att ta steget upp i seniorverksamheten.

Lucas Nilsson

Ålder: 47.

Familj: Fru och fyra barn (alla barnen idrottar, äldsta dottern i innebandyallsvenska FBC Kalmarsund).

Position: Tillförordnad klubbchef i Kalmar FF.

Klubbar som aktiv: Björnlunda IF, Gnesta FF, Djurgårdens IF, Motala AIF (utlånad), Kalmar FF, IF Sylvia. På senare år sporadiskt förekommande i den småländska och öländska gärsgårdsfotbollen.

Gammalt smeknamn: Lucky Luke. "Jag avgjorde rätt många matcher i slutet, men det är aldrig slumpen att målskyttar gör mål, utan alltid hårt arbete."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!