Melle tar över som tränare i Bissarna

Ett skolår som fotbollsinstruktör på Nyköpings gymnasium. Nu återvänder Jan Melle till Nyköping. Han blir Bissarnas nya tränare.

Jan Melle blir Bissarnas nya tränare efter Brian Clarhaut. Klubbledningen värdesätter vinnartänket amerikanen har skapat. Melle kommer med erfarenheter av att kunna lyfta upp egna spelare i A-laget.

Jan Melle blir Bissarnas nya tränare efter Brian Clarhaut. Klubbledningen värdesätter vinnartänket amerikanen har skapat. Melle kommer med erfarenheter av att kunna lyfta upp egna spelare i A-laget.

Foto: Tomas Larsson

Fotboll2019-11-22 16:51

Jan Melle, 44 år  kommer att pendla från Norrköping där han slutar i Smedby AIS, men ska jobba kvar på Realgymnasiet.

– Vi känner till varandra sedan ett par år tillbaka och har hållit lite kontakt, förklarar Bissarnas  klubbchef Patrik Berglin. 

För en dryg vecka sedan hade parterna ett första möte – på neutral mark.

– Och efter en "grillning" för att få veta vilket ledarskap han står för nu och där vi berättade om vår förening och vilken resa vi är på, med en egen spelidé och där vi vill kunna utbilda unga spelare, kom vi rätt snabbt fram till att Melle var ett bra tränarnamn för oss, säger Berglin.

Jan Melle bestämde sig också snabbt för att skriva under kontraktet på ett plus två år.

– Jag hade förstås ett gäng frågor. Vad vill klubben? Var ska man, var är man? Men efter det fina samtalet där jag fick en tydlig idé utifrån den bok som man har bestämde jag mig i bilen på väg hem.

Vad var anledningen till ditt snabba beslut?

– Jag vill mera – både av mig själv och min omgivning. Det hittade jag här; dels vill man framåt, inte nöjd med att vara i division 1, och dels har Bissarna en satsning på yngre spelare som jag gillar skarpt.

Vad är tanken med ett plus två år?

– Vi ska kunna känna på varandra, men vill i grunden ha ett långsiktigt tänk, säger Berglin.

Andelen egenfostrade spelare i Smedbys A-lag ökade från 15 till 60 procent under hans tid där. 

– Jag vill ha lag med så många egna spelare som möjligt. Jag delar samma passion för helheten som Bissarna bygger upp, säger Melle som in i det sista innan pressträffen pratade ihop sig med Stefan Fredriksson som basar för den elitförberedande verksamheten.

– Det handlar lite grovt uttryckt om att äta, skita sova fotboll, med hjälp av gymnasiet kan vi skapa en helhet och hjälpa unga spelare att ta klivet. 

Melles fotbollsfilosofi beskriver han i grunden som ganska enkel.

– Ja, det gäller i grunden att göra fler mål än motståndarna; skapa ett kollektiv defensivt och vara vassa och hitta offensiva lösningar – komma till avslut.

Spelsystem och annat är inte det viktiga att sätta eller snacka från början. Modern fotboll handlar mycket om att vända spelet snabbt och bra samt se till att stoppa motståndarna i samma skede.

– Vi ska vara det lag i norrettan som är bäst på att sätta alla övergångar; både från försvar till anfall och anfall till försvar.

Samtidigt kommer toppen på norrettan på papperet var bättre än de senaste åren, hur ser du på det?

– Bara inspirerande att serien på papperet vässas till ytterligare. Men vilka lag som vi möter är egentligen totalt ointressant –  motståndarna ska trycka det är jobbigt att komma till Nyköping.

Kommer det att bli till konstgräs eller naturgräs 2020, vad föredrar du?

– Jag gillar båda, har absolut inget emot naturgräs, säger Melle.

– Då det bara finns tre naturgräslag så kommer vi sannolikt tjäna på att spela på naturgräs, om det nu kan bli en välskött gräsplan, säger Berglin.

Det är klart att Martin Svensson fortsätter i en roll som assisterande tränare medan Magnus "MK" Karlsson kliver av. När det gäller spelarläget är det inte mer än fem namn som är klara.

– Melle har fått i uppgift att se 30 matcher för att bilda sig en uppfattning, säger Berglin med ett leende.

– Jag har hunnit igenom nio...men i grunden handlar det ju om att titta på det bra som man gjorde under hösten och bygga vi vidare därifrån. 

Jan Melle har i praktiken redan börjat jobba i Bissarna.
Jan Melle har i praktiken redan börjat jobba i Bissarna.
Läget i Bissarnas trupp

Klara spelare: Enis Ahmetovic, Enoch Adu, båda mittfält/back, Mathias Benker, back, Alexander Alp, forward, samt mittfältaren Revend Tovi.

Tränare: Jan Melle (ny Smedby) huvudtränare och Martin Svensson, assisterande tränare. 

Lämnar: Marcus Burman, Ian Garrett, bägge offensiva mittfältare, Gustaf Halvardson, målvakt, Brian Clarhaut, tränare, Magnus Karlsson, assisterande tränare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!