SöFF tog unikt beslut i division 7-matchen

Beslutet om omspel i division 7-mötet mellan Hargs BK och Vrena IF var unikt enligt Elin Duàn ordförande i Södermanlands fotbollsförbunds tävlingskommitté. "Jag har inte varit med om det tidigare."

Elin Duàn, ordförande i Södermanlands Fotbollsförbunds tävlingskommitté, säger att omspelsbeslutet var unikt.

Elin Duàn, ordförande i Södermanlands Fotbollsförbunds tävlingskommitté, säger att omspelsbeslutet var unikt.

Foto: David Gagnert

Fotboll2023-10-11 16:43

Sista omgången i division 7 och mötet mellan Vrena och Harg slutade i kaos. Efter ett sent ledningsmål av HBK, som gav laget viktiga tre poäng och serieseger, blåste domaren igång matchen igen utan att Hargspelarna hann över på sin planhalva. Vrena gick upp, kvitterade och kalabaliken fortsatte med fyra röda kort för Harg.

Stigtomta IF vann i det läget serien och Harg skickade in en protest till förbundet.

– Att man prövar domarens beslut är första gången för mig. Jag har inte varit med om det tidigare, säger Elin Duàn.

Är det på grund av att föreningarna inte skickar in protester, eller?

– Lagen behöver anmäla sådana här händelser och så testar vi dem. Så det här är första anmälan som kommer in till oss.

Kommer ni att bli överösta av anmälningar nu?

– Nej, klubbarna har ett ansvar att läsa och kunna vad som står i tävlingsbestämmelserna. Vissa saker får vi inte gå in och ändra i, det står tydligt i bestämmelserna. Det går inte att testa varje offside, då måste domaren inte veta vad som är offside och tillämpar den regeln helt fel. Det skulle vara väldigt åsidosättande. Fotboll är ändå en bedömningssport så man kan inte gå in och peka på ett enstaka offsidedömande under en match. Det är inte de typen av ärendena som vi tar upp.

Vrena påpekade att Harg gjort mål på en offside-situation, det är inget ni tittar på då?

– Nej, det måste vara något verkligen åsidosättande vad reglerna säger. Gör du rätt i en offsidesituation och fel i en annan då är det inte tydligt åsidosättande under hela matchen. Eller att det får en jättestor inverkan på slutresultatet.

Beslutet var dock inte lätt att ta och distriktsförbundet tvingades ta hjälpa.

– Vi diskuterade länge och tog ut ärenden från Svenska Fotbollsförbundet där man testat liknande matchsituationer och fick då stöttning. De säger inte "så här ska ni döma" utan man kan få ut material som kan underlätta vårt beslutsfattande. Den hjälpen har vi tagit för det är ett unikt fall.

Elin vet inte hur många anmälningar vad gäller domslut som görs i hela Sverige, men att "det har blivit vanligare och vanligare".

Det var igångsättandet av matchen efter målet, då Hargspelarna inte hann över på sin planhalva, som fällde avgörandet.

– Där är det så tydligt att man åsidosatt en bestämmelse hur det ska gå till när man gör en avspark. Och det förfarandet har fått en påverkan av händelseutvecklingen i matchen och slutresultatet, säger Elin Duàn.

Hargutvisningarna efter den händelsen har också raderats.

– Ja, precis. Så fort det blir omspel i en match tar man bort de händelser som hänt förutom grova utvisningar.

Det är några personer som höjt rösten på sociala medier och sagt.."det var ju bara en division 7-match"?

– Vi går inte bara in utan det är föreningen, i det här fallet Harg, som anmäler händelsen. Och alla anmälningar som vi får in måste vi hantera.

Hur har kvalitén av domare varit i år?

– Jag har själv tyvärr inte sett så många matcher men föreningar har haft åsikter. Vi har haft inställda matcher på grund av att vi inte haft domare. Speciellt under ett par tre veckor var det svårt att hitta domare.

Elin Duàn säger att domarfrågan finns uppe på styrelsens bord nu, men att det även är ett problem för domarkommittén att jobba vidare på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!