Internmatcher enda lösningen i småkommuner

Lokala matcher inom kommungränsen fungerar när det finns fler än en föreningar. Men i småkommunerna, där det inte finns mer än en klubb, blir det lite svårare att dra igång matcherna för ungdomar.

I Trosa Vagnhärads SK planerar man för internmatcher. I kommunen finns inga andra föreningar med ungdomslag.

I Trosa Vagnhärads SK planerar man för internmatcher. I kommunen finns inga andra föreningar med ungdomslag.

Foto: Christopher Lindqvist

Fotboll2021-05-04 19:05

– Det som är lite konstigt är att vi har tränat med de killar som vi skulle få möta nu under hela hösten, vintern och våren. Men då var det inomhus och innebandy. Nu när vi ska gå ut och spela fotboll får vi inte möta dem i match, säger Nicklas Brunelius tränare för Oxelösund IK:s P11-lag.

Eftersom P11-truppen inte är så stor kan man inte fixa matcher inom laget.

– Vi har pratat om att spela mot lag i de andra åldersgrupperna, men eftersom det snart ska komma nya rekommendationer kanske vi väntar. Samtidigt vill killarna möta sina kompisar som de tränat med hela vintern, säger Nicklas.

Nicklas mejlade smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo men fick inget gehör därifrån.

– Och föreningen har sagt att det inte är så mycket att göra. Det ligger inte hos Södermanlands fotbollsförbund utan hos smittskyddet och Region Sörmland, säger Nicklas.

I Trosakommun har man samma problem. Bara en förening med ungdomslag.

– Det är synd att man inte kan bjuda in lag från närliggande kommuner, säger Trosa Vagnhärad SK:s P11-tränare, Christopher Lindqvist och fortsätter.

– Men vi jobbar inom föreningen i stället. Vi tränar tillsammans i närliggande årskullar och vi ska planera in träningsmatcher mellan dem.

Christopher berättar att eftersom killarna är så unga så får de även träna med tjejlagen och matchas mot dem. Och det är något de ser fram emot.

Gnesta FF:s ordförande Robin Safar berättar att de redan nu haft internmatcher årskullarna emellan, men att föreningen även ska ta kontakt med Björnlunda IF där det finns tre ungdomslag.

– De är dock mixade med både flickor och pojkar så där måste vi se så att det fungerar för båda lagen. Jag tror att det blir lättare att matcha killarna än tjejerna, säger han och fortsätter.

 – Jag hade gärna sett att vi hade fått möta Mölnbo, det är ju bara några minuter med bil från Gnesta, men jag har förståelse för rekommendationerna.

Vad Robin inte riktigt gillar är diskussionen om att ta in 500 personer på fotbollsläktarna.

– Det är en absurd prioritering. Det vore bättre att de släpper rekommendationerna runt barn-och ungdomsfotbollen innan de släpper in publik på allsvensk nivå, säger han.

– De yngre spelarna kan man motivera länge, de tycker det är roligt att träna, men det är de äldre jag tänker på. Det är ändå tävlandet som driver dem framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!