Kris i Stigtomta IF – letar efter en hel styrelse

Stigtomta IF har inte haft någon ordförande sedan årsmötet i våras. Nu aviserar resten av styrelsen att man kommer att hoppa av till nästa. För att lösa krisen ordnar man nu en inspirationsföreläsning.

Stigtomta IF är en förening med många medlemmar. Krisen ligger i att man har svårt att få folk att engagerar sig att ta styrelseuppdrag.

Stigtomta IF är en förening med många medlemmar. Krisen ligger i att man har svårt att få folk att engagerar sig att ta styrelseuppdrag.

Foto: Stigtomta IF

Fotboll2022-10-10 18:50

Under tisdagen har Stigtomta IF, som fyllde 100 år förra året, bjudit in hela samhället till en föreläsning med den kände inspiratören Caxton Njuki. Tanken är att ge energi till föreningen och väcka intresset för styrelsearbete.

Axel Wevel, just nu sekreterare i föreningen, säger att man har haft svårt med rekryteringen.

– Sedan i våras har vi en vakant ordförandepost och nu är vi ett tappert gäng som jobbar men samtliga vi som sitter i styrelsen nu har sagt att vi inte kommer att vara kvar. Det finns ett behov att folk som vill ha föreningen kvar kommer och engagerar sig, säger han.

Föreningen har uppåt 320 aktiva barn och ungdomar i träning sex dagar i veckan. 

– Det är en stor och fin förening med mycket verksamhet. Och vi har bra med ledare, så ingen skugga ska falla på engagemanget i bygden. Det finns verkligen. Men det är svårare att kliva in och ta styrelseuppdrag tydligen. 

Vad det beror på kan inte Axel sätta fingret på, men saknaden av en valberedning kan vara en av orsakerna.

– Som styrelsemedlem ska man inte bara hålla verksamheten flytande med årsmöten, styrelsemöten och budgetar utan ha hand om rekrytering av nya styrelsemedlemmar också. Det hade varit bra om det funnits ett par person i föreningen vars uppdrag hade varit att ragga styrelsemedlemmar, säger han.

Therese Andersson, ledamot i styrelsen och den som ligger bakom mötet, tror att pandemin spelat roll.

– Jag tror att pandemin påverkat mer än vi trott. Helt plötsligt skulle föräldrar inte vara i närheten av barnens aktivitet och nu vänder vi på allt och säger att de måste komma tillbaka och engagera sig, säger hon och fortsätter.

– Sedan är det lite oturligt att alla ska avgå samtidigt.  Egentligen har vi haft att man ska sitta på två år, men så har någon suttit kvar ett år till för att täcka upp och det har gjort att det blivit ettårsförlängningar på uppdragen.

En av föreningens eldsjälar gick dessutom bort för några år sedan och ingen har ersatt den personen.

– Ingen har velat axla den rollen. Det har varit ett tufft läge ett tag. 

Att prata om att föreningen kommer att försvinna utan en styrelse vill man inte riktigt. Therese Andersson vill istället framhäva att man måste tänka på framtiden.

– Vi vill jobba med engagemang och framtidstro. Vad är det för förening vi vill ha i framtiden?, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!