Pandemin gjorde att Manda hittade galoppen igen

Pandemin och alla stängda hopptävlingar gjorde att Manda Olsson, 16 år, hittade tillbaka till galoppsporten igen. Nu har hon fått ett stipendium till England och har kommit in på galoppgymnasium i Malmö.

Grace är bara fem år och än så länge ett oprövat kort galoppmässigt. Men eftersom hon har fullblod i sig tror Manda Olsson mycket på henne.

Grace är bara fem år och än så länge ett oprövat kort galoppmässigt. Men eftersom hon har fullblod i sig tror Manda Olsson mycket på henne.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Galopp2023-05-02 11:39

Ifjol avled den kände galopptränaren Tommy Gustafsson. Manda sökte hans stipendium i år och kommer nu att få åka på två dagars träning till British Racing School i England.

– Sist jag var där gav det mig jättemycket. Man fick lära sig mycket. Jag hade inte ridit fullblod tidigare så det var annorlunda. Det var så stooooora. Det var en häftig känsla.

När Manda var där senast red hon på förmiddagarna och tränade på mekaniska hästar under eftermiddagarna.

– Och de filmar allt så att man kan se om man står fel, säger hon.

undefined
Manda Olsson och hennes D-ponny Grace.

Manda började sitt liv på hästryggen när hon var 2,5 år gammal. När hon var tre började hon på ridskolan utanför Stigtomta, Veronicas Minirid, och vid sjuårsåldern testade hon ponnygalopp på samma ställe. Sedan har det mer och mer blivit hoppning även om Manda gärna vill mixa ridsportdisciplinerna så mycket som möjligt, allt för att hästarna inte ska tycka att det är så tråkigt.

Just nu har hon två ponnyer i stallet, C-ponnyn Kiltown Sienna, 14 år, och så D-ponnyn Grace, fem år, som hittills är ett oprövat kort på galoppbanan.

– Jag har nog alltid tyckt att galoppen är intressantare än något annat. Jag blir lite mer nervös inför en sådan tävling, det är mer spännande. Just farten tycker jag är rolig. Och så har man mer kompisar inom galoppsporten. Jag pratar nog mer med dem än hoppryttarna när jag är ute och tävlar, säger Manda. 

undefined
Att sitta så långt upp med stigbyglarna gör att ekipaget bli obalanserat. Det är något som häst och ryttare måste träåna på.

Nyköpingstjejen har ställt upp i fyra SM-tävlingar och slutat på sjätteplats i alla.

– Jag har aldrig vunnit en galopptävling, jag kommer mest tvåa eller trea. Men det är något man kan drömma vidare om, säger hon med ett skratt.

Vad saknas för att nå toppen?

– Jag har inte kunnat träna så mycket. Vi bor för långt bort från en galoppbana. Och den här vintern har vi inte haft något ridhus att träna i heller.

Manda försöker att åka till Svärdbro gård så ofta som hon kan för att riktigt kunna sträcka ut i en snabb galopp.

undefined
Manda Olsson, jockey

Framtidsplanen är att ta en amatörlicens. Då måste man kunna springa en viss sträcka och göra ett antal situps, armhävningar och burpees. Kroppsstorleken finns även alltid i fokus

– Jag tycker själv att jag är lite för lång. Men det gäller att man äter rätt grejer och fortsätter träna och det måste jag bli bättre på. Det är svårast att komma igång med det.

Att det händer en del olyckor och då dödsolyckor inom galoppen är något Manda är medveten om.

– Jag har sett en del som åker av, men själv har jag bara ramlat av en gång och det var efter ett lopp. Vi har fått träna på hur man ska ramla av också, gärna på sidan och dra in huvudet och så får man försöka rulla bort från bana, säger Manda och försöker vara förutseende så att inget ska hända.

Så tar man en licens

För att bli amatörryttare ska du gå en ryttarlicenskurs. Du behöver också göra ett fys- och konditionstest varje år.

Innan du går ryttarlicenskursen ska du ha vana av att springa av från startboxar och att rida både canterarbeten och snabbjobb på tävlingsbana i sällskap med andra.

Om du inte har en egen häst kan du börja praktisera eller jobba hos en galopptränare. När tränaren tycker att du har tillräckligt mycket rutin kan du få möjlighet att rida stallets hästar i amatörlopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!