De jobbar i värmeböljan – "Ganska luttrade"

I vissa yrken kommer man inte undan värmeböljan. De utomhusarbetare som SN pratar med verkar dock föredra solsting framför snö, slask och regn.

Senioren Ebba Kjellgren trivs med värmen och att sitta i skuggan och samtala med Rose-Marie Nilsson och Annika Davidsson. Gösta Holmgren nöjer sig med att lyssna.

Senioren Ebba Kjellgren trivs med värmen och att sitta i skuggan och samtala med Rose-Marie Nilsson och Annika Davidsson. Gösta Holmgren nöjer sig med att lyssna.

Foto:

Gnesta2018-03-29 17:03

De senaste veckornas värmebölja har nog inte undgått någon. I sin preliminära rapport för maj skriver SMHI att temperaturerna har legat över det normala i nästa hela Sverige sedan början av maj.

När solen gassar som mest kan det vara skönt att stanna i skuggan, men för vissa finns inte det alternativet. Hos Betonmast, som bygger det nya äldreboendet Strandhagen i Gnesta, klagar man dock inte på vädret.

– Det är klart att det är varmt för takläggarna, men det funkar ändå bra. Man får dricka lite mer vatten. Då är det värre på vintern, konstaterar produktionschefen Jörgen Larsson.

Arbetsledaren Jörgen Ahlbom håller med.

– Vi är ganska luttrade. Det blir lite dammigt, men å andra sidan slipper vi leran, säger han.

Längs Västra Storgatan jobbar Skanska med kabeldragningar inför asfalteringen. Även här föredrar man värme framför snö.

– Visst svettas man, men vi försöker dricka mycket vatten. I vintras hade vi en dag då vi inte kunde jobba på grund av snön, säger Roger Andersson, som har smort in näsan med solskyddskräm.

På äldreboendet Frustunagården anpassar man aktiviteterna efter vädret. De boende passar på att spela bingo inomhus, och runtom i lokalerna står portabla fläktar som går på full effekt.

På uteplatsen sitter dagliga verksamheten och läser roliga historier i det enda hörnet som solen inte når. På ett bord är det uppdukat med vatten och apelsiner.

– Man måste anpassa sig lite. Vi brukar gå på promenader, men det blir lite mer begränsat när det är såhär varmt, säger Annika Davidsson, som arbetar med den dagliga verksamheten.

– Man blir lite känsligare med åldern. Jag minns en gammal tant som svimmade i värmen, säger Ebba Kjellgren, senior och Gnestabo.

Anders Hallinder, enhetschef Frustunagården, menar att även på äldreboendet varierar inställningen till värmen.

– Precis som bland oss yngre och friskare så finns det de som njuter i fulla drag medan andra tycker det är jobbigt med värmen, säger Hallinder.

De som trivs i det varma vädret kan glädjas åt att det ska bli ännu varmare till helgen i Gnesta, enligt SMHI:s tiodagarsprognos. Nästa vecka väntas bjuda på temperaturer mellan 17 och 25 grader. Den som hoppas på regn eller en svalkande bris lär dock bli besviken, enligt SMHI.

Rekordvärme

Medeltemperaturerna för maj månad har slagit rekord på flera håll i landet, enligt SMHI. På vissa orter har månaden inte varit såhär varm sedan mätningarna startade på 1700- och 1800-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!