IVO får bakläxa – för luddiga åtgärdskrav

Kommunen tog strid mot IVO över ett vite på 600 000 kronor och vann i förvaltningsrätten. "En stor seger för kommunen", konstaterar Maud Höglander. Samtidigt menar IVO att det fortfarande finns flera brister inom socialtjänsten i Gnesta.

Inspektionen för vård och omsorg menar att socialtjänsten i Gnesta kommun är alltför passiva, bland annat när det gäller att gå vidare med orosanmälningar om barn som far illa.

Inspektionen för vård och omsorg menar att socialtjänsten i Gnesta kommun är alltför passiva, bland annat när det gäller att gå vidare med orosanmälningar om barn som far illa.

Foto:

Gnesta2017-11-03 08:30

Det var i april förra året som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) pekade på flera brister inom socialtjänsten i Gnesta, i ett föreläggande med hot om 600 000 kronor i vite. När myndigheten strax innan årsskiftet ville döma ut vitet bestämde sig kommunen för att ta strid och överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

I slutet av september kom domen, som nu har vunnit laga kraft. Förvaltningsrätten menar att IVO har varit för svävande i sina krav på åtgärder, och ger Gnesta kommun rätt.

"Under dessa förhållanden finner förvaltningsrätten att det aktuella vitesföreläggandet är alltför allmänt hållet och inte i tillräckligt hög utsträckning preciserar vad som krävs av nämnden för att nämnden ska uppfylla föreläggandet", står att läsa i domen.

‒En stor seger för kommunen, konstaterar Maud Höglander, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Gnesta.

Hon hoppas nu att myndigheten ska bli tydligare i sina krav på kommunerna.

‒Förhoppningsvis kommer IVO att ta till sig av den här domen och i framtiden vara mer precisa i vad man kräver av en socialtjänst.

Maud Höglander berättar också att föreläggandet ledde till en rad åtgärder förra året. Bland annat tog kommunen in fler socionomkonsulter för att klara av den höga arbetsbelastningen efter IVO:s inspektion.

Christine Nilsanius, inspektör på myndigheten, påpekar att förvaltningsrätten inte tagit ställning i sak till de brister IVO sett i Gnesta.

‒Vi kommer att återkomma med förnyad tillsyn nästa år. Vi tycker att det har varit allvarliga brister i Gnesta och det är klart att vi vill se om de kvarstår eller inte, säger hon.

Kan du ge något exempel?

‒Passivitet är det som varit gemensamt för flera brister vi sett. Till exempel tyckte vi inte att Gnesta kommun inledde utredning tillräckligt ofta när man får in orosanmälningar om barn som far illa.

Ligger det något i kritiken om att ni är för otydliga i era krav?

‒Vi får förhålla oss till att förvaltningsrätten tycker så. Det pågår alltid ett förbättringsarbete vad gäller hur vi utformar beslut. Samtidigt är det svårt att vara precisa när vi ser den typ av brister som vi har sett i Gnesta. Dels utifrån hur de bestämmelser som styr socialtjänsten ser ut och dels utifrån att det är många parametrar inblandade i de ärenden vi granskar.

IVO

Inspektionen för vård och omsorg är tillsynsmyndighet för sjukvård och socialtjänst.

Myndigheten har en årlig budget på 690 miljoner kronor och omkring 630 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!