Ombudets politiska åsikter skrämmer flyktingen Ezattullah

Ezattullah Haidaris offentliga biträde tvingades lämna SD 2015 för sina extrema åsikters skull. – Det känns inte bra. Hon har inte hjälpt mig tillräckligt om jag jämför med de andra killarnas advokater, säger Ezattullah som nu vill byta ombud.

"Jag har ansökt om att få byta ombud", säger Ezattullah Haidari efter att ha fått veta att hans rättsliga ombuds politiska övertygelse går tvärtemot mot hans egen önskan.

"Jag har ansökt om att få byta ombud", säger Ezattullah Haidari efter att ha fått veta att hans rättsliga ombuds politiska övertygelse går tvärtemot mot hans egen önskan.

Foto:

Gnesta2018-01-16 05:30

För en tid sedan fick Ezattullah Haidari vetskap om sitt juridiska ombud Jessica Ohlsons bakgrund. Ohlson uteslöts som ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, 2015 på grund av alltför högerextrema åsikter.

– Det känns inte bra att just hon ska hjälpa mig. Jag känner stor osäkerhet och har fått min ålder uppskriven, säger Ezattullah som fått flytta från ungdomsboendet i Gnesta till en familj i Norrbylund.

På frågan vad som var orsaken till åldersuppskrivningen så vet han inte ens svaret.

– Jag ska egentligen få veta sådant av ombudet men hon har inte svarat på mina mejl. Hon är inte så enkel att kommunicera med. Vi har bara träffats tre-fyra gånger. Hon vet inte min historia och har inte haft några frågor heller.

Ezattullah undrar varför hans afghanska id-handlingar inte gäller i sammanhanget och varför inte hans företrädare hjälper honom att bevisa hur länge han har varit i Sverige.

Ombudet ska företräda sin klient på bästa sätt och det innebär att man engagerar sig för att bevisa varför exempelvis en asylansökan registrerats först 27 november 2015 när det finns bevis på att sökande passerade Sveriges gräns redan 23 november, menar Ezattullah.

Något som kan göra stor skillnad eftersom regeringen lagt ett lagförslag om att ensamkommande som kom till Sverige innan 24 november 2015 bör få en ny chans till uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.

Asyljuridik är en komplicerad gren inom juridiken och många ombud har inte de speciella förkunskaper som krävs. Många ensamkommandes asylprocesser har varit undermåliga på grund av okunniga eller oengagerade ombud, hävdar Stina Berge, före detta god man.

– Om jag som god man hade en huvudman som tilldelats ett ombud som är politiskt aktiv i ett invandrarfientligt parti hade jag gjort allt för att få byta. För gudarna ska veta att de ensamkommande behöver allt stöd de kan få för att ha en chans såsom dagens myndigheter arbetar, hävdar Berge.

Ett offentligt biträde som hjälper till under asylutredningen är antingen advokat eller jurist och "lämplig för uppdraget." Vid klagomål eller önskemål om byte av advokat så kan Advokatsamfundet kontaktas, som har tydliga regler över hur advokater ska arbeta. För jurister finns ingen sådan kontrollfunktion.

I detta fall med Jessica Ohlson så är det Migrationsverket som fattar beslut om byte. Ju längre man kommit i processen, desto svårare blir det att byta biträde.

Lars Svanström, samordnare för frågor kring offentliga ombud vid Migrationsverket, kommenterar:

– Migrationsverket är primärt intresserade av att ett biträde sköter sitt uppdrag, tillvaratar sin huvudmans rättsliga rättigheter i förhållande till de skäl som huvudmannen, den sökande, framlägger.

– Migrationsverket tillämpar denna lagstiftning och vem som helst kan anmäla sig som offentligt biträde, lämplighetsbedömning görs i vart enskilt fall.

Enligt samordnaren så är det handläggaren som följer biträdet under ärendets gång som har ansvaret att avgöra om åtagande att tillvarata den sökandes rätt följs.

På frågan om det överhuvudtaget spelar någon roll viken politisk övertygelse ombuden knutna till Migrationsverket har, svarar Lars Svanström:

– Nej, Migrationsverket gör ingen åsiktsregistrering.

Jessica Ohlson har tidigare sagt till SN att hon kan skilja på sin politiska övertygelse om att stoppa invandringen och att agera professionellt när hon företräder klienter som söker asyl i Sverige.

När SN söker henne för en kommentar via hennes jobb på en advokatbyrå i Nyköping så hänvisar hon till tystnadsplikten kring sina ärenden och klienter.

– Jag har som sagt ingen kommentar.

Jessica Ohlsons 30 ärenden

Under 2016-2018 har juristen Jessica Ohlson varit offentligt ombud för asylsökande. Av 30 ärenden har 11 utvisningsbeslut fattats, två ärenden om utvisning har återförvisats. 11 beslut har fattats om uppehållstillstånd. 4 ärenden pågår. Även ett beslut om verkställande av förvar och ett om att släppas ur förvar har fattats.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!