"Vi behöver ett nytt tumblinggolv för att utvecklas"

Truppgymnasterna i Nyköping växer i antal och blir allt bättre. Efter två års träning är gruppen nu redo att ta nästa steg.

"Vår högsta önskan är att Nyköpings kommunen ska få upp ögonen att det faktisk finns andra sporter än bara fotboll, innebandy och handboll , och att vi behöver förutsättningar för att kunna utvecklas. En egen hall är ju drömmen där vi kan träna tillsammans och ha alla redskap som vi behöver för att utvecklas" säger ledaren Jennie Maijanen.

"Vår högsta önskan är att Nyköpings kommunen ska få upp ögonen att det faktisk finns andra sporter än bara fotboll, innebandy och handboll , och att vi behöver förutsättningar för att kunna utvecklas. En egen hall är ju drömmen där vi kan träna tillsammans och ha alla redskap som vi behöver för att utvecklas" säger ledaren Jennie Maijanen.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Gymnastik2021-05-10 19:53

Herrhagsskolans gympasal sjuder av liv. Det hoppas, studsas och pratas. Överallt ligger en kuliss av musik. Det är tjejernas första tävling och man märker av nervositeten. 

För två år sedan startade Linnea Bock truppgymnastiken i Nyköping med hjälp av Jennie Maijanen, Annika Hjelm och Josefine Öhlander Rosta. Då under Jazzgymnasternas regi. Till nästa termin tar man steget över till Legacy Allstar – från början Cheer Legacy – för att verkligen kunna utveckla tävlingsverksamheten.

Gruppen består i dag av runt 50 flickor i alla åldrar, från sex år och uppåt. Man har tre tävlingsgrupper och en förberedande. Vid helgens digitala tävling fanns runt hälften av medlemmarna på plats.

– Jag tror att det kommer att gå bra, säger Agnes Sommestad.

– Vi får hoppas på det bästa, säger Alva Maijanen.

– Men vi har missat två, tre veckors träning på grund av covid, fyller Svea Hjelm i. 

De tre tjejerna sitter på den blåa mattan och pratar. Svea började med gymnastik när hon var tre år gammal, de andra runt fyra-femårs åldern. Nu har de fyllt tio.

– Det är väldigt roligt och man lär sig mycket, säger Agnes som förklaring till varför hon håller på med truppgymnastik.

– Och så är det kul att tävla, fyller Svea i.

I truppgymnastik kan man tävla i tre olika grenar; matta (tumbling eller airtrack), trampett och fristående (dans med akrobatiska rörelser).

– Jag gillar mattan. Den är roligast, säger Agnes. 

De båda andra tjejerna har trampetten som favorit.

Att göra nya saker tycker de alla är lite svårt.

– Man kan bli lite nervös. Men jag brukar tänka att om du failar första gången så gör det inget, säger Agnes.

Tjejerna verkar helt orädda trots att man kan göra sig illa ibland. Och det erkänner att de har lite problem med vissa saker.

– Jag tränar mycket på min handvolt nu, jag blandar ihop den med "framåt mjukis" och tar inte ihop benen ordentligt, säger Agnes.

– Jag har problem med överslag, då när man faller över, säger Alva.

Träningsgrupperna är inte uppdelade i åldrar utan mer vilken kunskap man har. Man börjar tävla på nivå nio.

För att tävla på nivå sju måste man vara minst tio år.

– Förbundet vill att det inte ska gå för snabbt framåt., säger Jennie Maijanen.

Om man skulle vilja börja träna med er, behöver man ha någon gymnastiskbakgrund då?

– Det beror på hur gammal man är. Det är svårt om man är lite äldre och inte ha någon erfarenhet alls att börja tävla med de här tjejerna, men är man väldigt ung så spelar det ingen roll. Då är det lättare att forma dem här. 

Jennie har själv ett förflutet som gymnast och fotbollsspelare och tackar den allsidiga träningen i gymnastiken för att hon kunde spela fotboll så länge som hon gjorde.

Att truppgymnastikgruppen nu hamnat i en tävlingsförening kan göra att de båda växer och utvecklas.

– Vår önskan är att vi nästa vår ska kunna tävla med ett lag på nivå sex. Men för att kunna göra det behöver vi ledare gå steg 2-utbildning i trampett samt få bättre träningsmöjlighet och förutsättningar. 

Jennie berättar att verksamheten behöver köpa in ett tumblinggolv, som kan kosta runt 200 000 kronor.

– De pengarna har vi inte så där skulle vi verkligen behöva hjälp av sponsorer eller av kommunen.

Närmaste hall som har alla förutsättningar finns i Katrineholm. 

– Det är därför vi har gått med i cheerleadingklubben. De behöver de möjligheterna också och vi kan hjälpas åt.

Truppgymnastik

Truppgymnastik är en tävlingsform som växte fram på 1980-talet i Sverige.

Det är den populäraste gymnastikdisciplinen med drygt 19 000 licensierade gymnaster (2011). 

Sverige tillhör världstoppen i truppgymnastik tillsammans med Danmark (herrar) och Island (damer)

Gymnasterna tävlar i lag på 6-16 gymnaster beroende på vilken tävlingsnivå det rör sig om. Man kan tävla i damklass, herrklass och mixad klass. De grenar man tävlar i är tumbling, trampett och fristående

Karta: Nyköpings Kommun, Herrhagsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!