Handbollsfesten i Nyköping närmar sig

Sverigecupen står för dörren, där Nyköping för fjärde året i följd är redo att öppna sina dörrar för en handbollsfest hela helgen lång.

7 november 2017 06:00

Cupgeneral Stefan Germerud får det till uppemot 850 spelare/ledare som besöker Nyköping under stundande helg.

– Vi fyller väl varenda hotell i hela stan, och sätter Nyköping på kartan en helg i november. Det är ju inte norra Europas mest besökta plats så här års, säger cupgeneral Germerud, som ju även är kanslichef hos arrangörsklubben IFK Nyköping.

Ett idogt jobb på många fronter finns förstås att göra – men IFK har fått in rutinerna allt bättre sedan 2014 då de stod som Sverigecupen-värd för första gången.

– Nu lägger vi en hel del krut på livesändningarna av totalt 126 matcher. Jag är jättetacksam för all hjälp vi får från medlemmarna i föreningen, alltifrån kioskverksamhet till att filma och kommentera matcher, säger Stefan.

Det satsas en hel del på olika former av kringarrangemang ute på Rosvallaområdet.

– Vi vill ju att Nyköpingsfolket och alla utifrån inte bara ska få se bra handboll, utan också uppleva staden och vad den kan erbjuda.

För att underlätta detta kommer en shuttlebuss finnas till hands, för att slussa allehanda besökare mellan spelplatserna (Rosvalla och gamla Sporthallen) och de centrala delarna av Nyköping.

– Vi samarbetar med bland annat turistbyrån, hotell- och restaurangskolan och en musik- och eventutbildning på Campus för att få till helhetsupplevelsen så bra som möjligt. Så att Nyköpingsborna ska känna en stolthet för det som händer i deras stad, berättar Stefan, som känner att bitarna så smått börjar falla på plats.

– Lite stress, en del att stå i och väldigt långa dagar, skrattar han.

Sverigecupen 2017 – så här ser helgen ut

Sverigecupen i handboll för distriktsförbundslag på ungdomsnivå, som arrangeras av Svenska Handbollförbundet i samarbete med IFK Nyköping. IFK har varit med som arrangör sedan 2014. Dessförinnan, från början av 80-talet fram till 2013, hette arrangörsklubben Katrineholms AIK och spelplatsen Duveholmshallen.

Fredag: Sverigecupen drar igång med ett första gruppspel för samtliga deltagande lag, utifrån seedning (de på förhand starkaste lagen kommer således inte kunna ställas mot varandra redan i det här skedet).

Lördag: Gruppspelet rullar vidare från fredagen, däribland ett ”andra” gruppspel utifrån resultaten från den första vändan.

Söndag: Placerings- och finalmatcher. Ambitionen är att tjejfinalen ska dra igång klockan 16.30, killarnas vid 18-tiden. Dessa går av stapeln i A-hallen i Rosvallabygget. Alla deltagande lag i turneringen är garanterade sex matcher.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Larsson