Henrik von Eckermann plockar fram tjurgubben i sig

"Folk får kalla mig tjurgubbe, men man måste vara försiktig." Med en lagfinal i GCT runt knuten och en bebis på väg borde Henrik von Eckermann ha annat att tänka på, men hästviruset snurrar mest i skallen.

Tävlingarna i Doha är viktiga för Henrik von Eckermann. Det finns mycket pengar att hämta på Global Champions Tour, men nu pratas det mest om abortviruset som hittat fram även till det tävlingsområdet.

Tävlingarna i Doha är viktiga för Henrik von Eckermann. Det finns mycket pengar att hämta på Global Champions Tour, men nu pratas det mest om abortviruset som hittat fram även till det tävlingsområdet.

Foto: Joel Marklund

Hästhoppning2021-03-05 16:00

– Det var lite spänt läge här när en av hästarna testades positiv. Som tur var plockade de den direkt i karantänen, säger Henrik efter att torsdagens alla klasser klarats av.

Det var i onsdags som arrangörerna i Doha, där premiären av Global Champions Tour och League avgörs, upptäckte att en av Sven Schlüsselburgs hästar hade drabbats av herpesviruset EHV-1. Den tyske ryttaren hade dessförinnan varit i Valencia där man nu har Europas största utbrott av abortviruset. En aggressiv sort som hittills lett till sex hästars död.

Henrik låter skakad när han pratar om sjukdomen.

– Det är jätteallvarligt. Det är hemskt vad som hänt i Spanien. Men jag känner mig säker här. Smittan har inte kommit in på tävlingsområdet. Det är som en bubbla nu och arrangörerna har varit väldigt transparenta med vad som händer, säger han.

Henrik har själv aldrig haft en häst som drabbats av sjukdomen, men är hela tiden medveten om den.

– Det är därför jag är så noga med att ingen får kladda på hästarna. Man blir en smittbärare och på tävlingar som den här så finns det människor som går från häst till häst för att klappa dem, säger Henrik och fortsätter. 

– Jag har inga öppna dörrar i mitt stall hemma heller och det får folk att kalla mig tjurgubbe, men det kan jag ta. Folk måste förstå att det här viruset inte är att leka med. Det är fruktansvärt för hästarna och för vår del är det fråga om att överleva ekonomiskt. Därför får jag vara tjurig.

På söndag är det tänkt att han ska åka tillbaka till Wellington i Florida. Den tävlingen är också stängd för inkommande hästar på grund av virusutbrottet i Spanien. 

– Men mina hästar har stått där i tre veckor nu så det är lugnt med dem, säger han.

Men innan Henrik på nytt korsar Atlanten så ska han hoppa i lagfinalen i GCL (Global Champions League) under lördagen. 

– King Edward känns jättebra. Alla hästarna är fräscha förövrigt, väldigt pigga och nästan lite för fartiga, säger han med ett skratt.

Det märktes efter en fjärdeplats med Carlotta i uppvärmningsrundan under torsdagen. 

I lagtävlingen ligger Henriks lag Scandinavian Vikings på elfte plats, Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning leder. Henriks lagkompisar Evelina Tovek och Geir Gulliksen fick fyra fel sammanlagt under torsdagens runda. Henrik rider för laget under lördagen. I grand prixen senare under kvällen kommer han att rida förstahästen King Edward.

– Vi gjorde en bra förstarunda i förra helgens grand prix, då var vi felfria, sedan blev det lite missförstånd, säger Henrik.

Peder Fredricson vann förövrigt 2019 års GCL med Shanghai Swans. Då var prissumman 27 miljoner kronor. Inte för inte kallas touren för en av de mest penningstinna i världen. I år får ryttarna i topp dela på totalt 60 miljoner. Runt 200 miljoner kronor kommer att delas ut fram tills dess så det är en viktig tour för Henriks del.

Men efter veckan i Florida så gör Henrik, som växte upp i Ripsa utanför Nyköping, ett tävlingsstopp. Hans och Jannika Sprungers första barn är på väg.

– Det är bara sex veckor kvar så det närmar sig. Men vi får se om jag hinner med Göteborg också. Om nu den tävlingen blir av.

Gothenburg Horse Show startar den 31 mars, nu har Svenska ridsportförbundet beslutat om ett tävlingsstopp även i Sverige till den 28:e mars. Men det återstår att se om det blir världscuptävlingar på västkusten.

Global Champions Tour

Touren består av 16 deltävlingar. Premiär är i Doha och den 18 juni kommer alla världsryttare till Stockholm.

Övriga tävlingsplatser är; Madrid (21–23 maj), Ramatuelle/St Tropez (27–29 maj), Cannes (3–5 juni, Paris (25–27 juni), Monaco (1–3 juli), Berlin (22–25 juli), London (13–15 augusti), Valkenswaard (20–22 augusti), Hamburg (25–29 augusti), Rom (9–12 september), Mexico City (16–19 september), New York (24–26 september), Shanghai (22–24 oktober) och Prag (18–21 november).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!