Rosvalla mot nytt konstgräs trots förbud

Trots EU-beslut om granulatförbud i framtiden går Rosvalla vidare och byter konstgräset på en av sina planer mot en ny med granulat. "Vi har hittar ett enkelt sätt att få bukt med problemet" säger Markus Nilsson, driftchef på Nyköpings Arenor.

Behovet av nytt konstgräs på Rosvalla är stort med arbetet har dragits i långbänk av olika orsaker. Nu har äntligen det konkreta arbetet påbörjats igen.

Behovet av nytt konstgräs på Rosvalla är stort med arbetet har dragits i långbänk av olika orsaker. Nu har äntligen det konkreta arbetet påbörjats igen.

Foto: Andreas Sandström

Idrottsanläggningar2023-09-01 06:43

De små plastflingorna som finns på konstgräsplaner, eller granulat som det kallas, har blivit ett miljöproblem. Flingorna risker att hamna i naturen eftersom de lätt följer med när man lämnar planerna. EU har därför tagit beslut om förbud av flingorna.

– Beslutet är taget i EU, kommer inte ihåg om det var från 2029 eller 2030, säger Markus Nilsson på Nyköpings Arenor.

Att han är så uppdaterad över beslutsgånger i EU:s högkvarter har en enkel förklaring. Både KGB och KGC på Rosvalla behöver nytt konstgräs. De är väldigt nedgångna, har funnits på plats i över tio år. Redan i maj 2022 var frågan uppe men sedan har allt gått i stå. Dels ville man vänta in vad EU skulle komma med för beslut. Dessutom även sedan välja konstgrästyp. Några riktigt bra alternativ till granulat finns inte på marknaden.

Nu har Rosvallabytet satts i rullning igen.

– Jag hade ett möte med Kommunfastigheter i tisdags. Vi kan inte vänta längre utan måste äska fram pengarna nu. Vi börjar med KGB, det är den som är i störst behov, säger Markus Nilsson.

Hans uppdrag blir nu att till Kommunfastigheter peka ut vilken typ av konstgräs man ska välja.

– Och vi kommer att ta samma typ som vi har nu.

Med granulat alltså. Nu vet inte Nilsson exakt hur lång tid det kommer att ta för att få nya konstgräset på plats.

– Men den kan sedan ligga sex-sju år.

Och han tror sig ha hittat ett sätt att komma till rätta med miljöproblemen också.

– Vi kommer att sätta upp som stationer som man måste sätta skorna i så granulatet inte följer med in i omklädningsrum. Det finns redan på marknaden, säger Nilsson.

Han har informerat sig om flera olika alternativ för granulat, som kokosnöt, kork och olivkärnor. Inget har fungerat tillfredsställande.

– En del har möglat, annat bottenfrusit.

Sanden på den tillfälliga beachvolleyplanen har nu också kommit till användning.

– Vi har lagt den i längdhoppsgroparna i multihallen och på stadion. Sanden i multihallen hade legat sedan 2003, den på stadion sedan Hedenhös (Nilsson vet inte exakt hur länge, vår anm.). Sanden i groparna har vi sedan använt för att dressa gräsplanerna.

Under hösten kan det även komma igång med renovering av multihallen samt ombygge av entréhallen.

– Det är investeringar som vi skjutit på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!