IFK Nyköping tar ny strid för att slippa tvångsnedflyttning

IFK Nyköping ger inte upp striden om att slippa tvångsnedflyttning till division 3 för damlaget. Nu vill klubben att Sätra B utesluts ur årets serie eftersom de enligt IFK vid två tillfällen använt sig av spelare som inte var behörig.

4 december 2018 17:00

IFK-damerna undvek med marginal att hamna under nedflyttningsstrecket i division 2 östra Svealand den gångna säsongen. Men tack vare att ett antal fotbollsklubbar som tillhörde Svealandsregionen men som spelat i Götalandsserier i division 1 ramlade ur tvångsnedflyttades hela fem Svealandsklubbar från tre olika division 2-serier.

Tillsammans med tre av de andra tvångsnedflyttade klubbarna skrev IFK en motion där man påpekade att tävlingsbestämmelserna var absurda när elva av 30 division 2-lag flyttas ner ur en division. Klubbarna yrkade gemensamt på att antal lag i serierna i division 2 skulle utökas 2019. Men det blev avslag.

Nu kan IFK ha hittat en ny öppning som kan rädda laget kvar i division 2.

Efter säsongen har Sätra B i IFK:s serie blivit av med 7–3-segern i sista omgången mot Hällbybrunn. Eskilstunalaget har nu fått en 3–0-seger, vilket är det samma som walk over. Det på grund av att det uppdagats att Sätra använt sig av en icke licensierad spelare i matchen.

Sätra B är därmed på samma slutpoäng som IFK i serietabellen men är fortsatt före på grund av bättre målskillnad. Men det hela slutar inte där enligt IFK

– Vi vill också peka på att man använt sig av en spelare i nästa sista omgången som hade sex gula kort och därmed skulle ha varit avstängd, säger Jeremias Varas, fotbollsansvarig i IFK Nyköping.

Sätra förlorade den matchen, mot Älvsjö för övrigt, vilket därmed inte skulle betyda något för tabellpositionerna om det blev walk over även i den matchen.

– Men vi vill att laget ska bli uteslutna, säger Varas.

IFK vill få klarlagt när och på vilka grunder ett lag kan uteslutas. I sin skrivelse till Gotlandsförbundet, som administrerar serien, pekar IFK på en paragraf i tävlingsbestämmelserna där det står följande: "Förening vars lag vid upprepade tillfällen låtit en eller flera obehöriga spelare delta i distriktsseriematch får av berört SDF uteslutas ur den serie laget deltar i."

– Man måste betala 2000 kronor för att man ska få saken utredd. Får man rätt får man sedan pengarna tillbaka, säger Jeremias Varas.

Han har varit i kontakt med Gotlands Fotbollsförbund och hoppas nu på att få upp saken för utredning i slutet av veckan.

– Vi vill ha en redovisning för hur man resonerade och valde att besluta i första fallet (Sätra B:s match i sista omgången). Sedan vill vi att man tar upp fallet med matchen i näst sista omgången, säger Varas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Andersson