IFK:s tvångsnedflyttning till division 3 nära: "Inte haft några framsteg alls"

IFK Nyköping tog strid mot den tvångsnedflyttning till division 3 som damlaget drabbades av. Några framsteg har klubben dock inte haft. Flera av spelarna har provtränat med andra klubbar. – Men det finns en stimma av hopp kvar, säger damtränaren och fotbollsansvarige i IFK, Jeremias Varas.

21 november 2018 09:00

IFK Nyköping klarade ju sig från nedflyttning från division 2 med marginal. Hade gotländska Dalhem efter sig, det sista lag som placerades ovanför nedflyttningsstrecket.

Men i efterhand har båda lagen tillsammans med Nora, Västanfors och Villastaden från Kristinehamn från andra division 2-serier i Svealand tvångsnedflyttats till division 3. Det beroende på att tre lag tillhörande Svealand men spelandes i en Götalandsserie i division 1 ramlade ur.

Till det Svealandsmöte som förbunden där höll för drygt två veckor sedan hade fyra av de fem tvångsnedflyttade klubbarna gemensamt skrivit en motion. De yrkade på att division 2-serierna säsongen 2019 skulle utökas i antalet lag. Klubbarna pekade på en rad faktorer som är besvärande för Svealandsförbunden.

Att något är fel i regelverket när elva av 30 lag ramlar ur.

Att regelverket för division 2 inte är enhetligt i landet. I division 2-serierna i Götaland får inga U- eller B-lag spela. Det får man i Svealand.

Man pekade även på att det vore positivt för damfotbollen i stort med fler matcher som utökade serier ger.

– Men vi har inte haft några framsteg alls, konstaterar Jeremias Varas.

– Det kommer inte att bli någon förändring till 2019. Men man tittar lite på det för 2020, fortsätter han.

Därför står IFK:s hopp nu till att någon damklubb hoppar av division 2-spel. Då står IFK först i tur av de tvångsnedflyttade lagen eftersom de tog mest poäng i seriespelet.

– Det har faktiskt varit ett avhopp men det var i Östergötland och det är fel region för oss, säger Varas.

Men han ger inte upp hoppet.

– Det finns en strimma hopp fortfarande och det gör det hela vägen fram till seriestart. När som helst kan det komma ett telefonsamtal om att ett lag dragit sig ur.

Samtidigt har flera av IFK-spelarna bud från andra klubbar.

– Från IFK Norrköping har det kommit en förfrågan om Lisa Flisell vill provträna. Men jag vet inte om hon kommer att göra det.

Mittfältaren Agnes Halvardson har gjort en träning med Lindö FF som tog klivet upp i division 1 till nästa säsong. Maja Björklund, Alva Sonander och Linn Thorell har provtränat med Telge United.

– Det är vad jag vet. Alla har rätt att testa, säger Varas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Andersson