Positivt att dubbelidrotta – trots evigt pusslande

Riksidrottsförbundet ser gärna att barn och ungdomar håller på med fler idrotter än en. I Onyx F09/10-lag är det några tjejer som fortsätter dubblera, även om det kan vara svårt att få ihop träningspusslet.

Ebba Bjärengren började med hockey för fyra-fem år sedan.

Ebba Bjärengren började med hockey för fyra-fem år sedan.

Foto: Maria Bjärengren

Innebandy2024-10-11 16:43

Nyheten i korthet

  • Riksidrottsförbundet uppmuntrar barn och ungdomar att delta i flera idrotter. Två unga tjejer i Onyx F09/10-lag, Ebba Bjärengren och Freja Behle, deltar i två sporter var trots utmaningarna med att balansera tidsplaneringen.
  • Bjärengren spelar både innebandy och hockey, medan Behle deltar i både innebandy och segling. Båda tycker att det är givande att ha två olika sportgemenskaper och att det bidrar till deras personliga utveckling.
  • Klubbchefen för Onyx, Kecke Lundh, stöder idén om flera idrotter och betonar vikten av vila för unga spelare. Han uppmuntrar spelarna att fullfölja säsongerna för varje sport innan de växlar till nästa.

När SN når Ebba Bjärengren, 13, befinner hon sig i Furudal för att vara med i hockeycup. Hon har laddat med mat och väntar på att den första matchen ska starta.

– Det är mycket pusslande för att få ihop det, säger mamma Maria Bjärengren.

undefined
Ebba Bjärengren började med hockey för fyra-fem år sedan.

Det var hon som lockade ned dottern till hockeyträningen för fyra–fem år sedan. Innebandy har Ebba annars spelat i åtta–nio år.

– Men jag slutade med innebandyn under två år så då passade det bra att spela hockey, säger hon.

När hon väl startade med innebandyn igen så kunde hon inte sluta spela hockey.

Träningsschemat är massivt. Ibland tränar hon hockey fyra dagar i veckan, ibland två. I innebandyn är det två eller tre träningspass. Under helgerna får hon välja mellan innebandy- eller hockeymatcher.

Vad är det positiva med att ha två sporter?

– Det är mycket träning och så får jag vara med mina vänner, säger hon.

undefined
Ebba Bjärengren är både back och forward i både hockeyn och innebandyn, vilket underlättar.
undefined
Ebba Bjärengren har två vinteridrotter, men vad gör hon på sommaren? "Då vilar jag och löptränar. Jag bygger kondition på sommaren", säger hon skrattande.

Man kan tycka att hockey och innebandy är ganska lika, men Ebba Bjärengren får tänka sig för vilken klubba hon greppar. Annars kan det bli lite utvisningar.

– I innebandy får man lära sig att inte slå på klubban eller lyfta motståndarens klubba, men det får man göra i hockeyn. Så jag får tänka till lite när jag går från hockey till innebandy.

Hemifrån är stödet stort.

– Så länge man har förståelse från alla tränare så är det bra. Det är det viktigaste och att det fungerar med skolan. För min del annars så är det bara att köra. Jag tycker det är viktigt att hon idrottar, säger Maria Bjärengren.

undefined
"Jag red från början men sen var det en skolgrej med SN-bollen. Jag testade och tyckte det var kul och så vilja börja träna innebandy med ett riktigt lag", berättar Freja Behle.
undefined
"Mina tränare tyckte jag var väldigt stark i benen, men jag vet inte om det gav något till seglingen", säger Freja Behle med ett skratt.

Klubbkompisen Freja Behle, 14 år, har den lite annorlunda dubbleringen segling och innebandy – en individuell sport och en lagsport.

– I innebandy har man ett lag som alltid stöttar men i seglingen är det också skönt för då har man kontrollen över sig själv. Man får göra sina egna val. Och så får man utvärdera sig själv efter det. Det är ganska utvecklande, säger hon. 

undefined
"Jag vill fortsätta med båda sporterna. Om jag skulle sluta med seglingen skulle jag inte ha något att göra på sommaren. Och hoppar jag innebandyn, vad ska jag göra på vinter då", säger Freja Behle.

Freja Behle startade med segling för tre år sedan.

– Det var farmor och farfar som uppmuntrade mig. Jag hade annars inga tankar på att göra något sådant, men sen tyckte jag det var roligt och fortsatte.

Innebandyn har hon tränat i sju–åtta år. 

Även Freja Behle har stött på en del problem på vägen. Träningsdagarna krockar. Hon tränar innebandy måndag, onsdag och ibland torsdagar. Seglingsträningen är på onsdagar.

– Jag får ibland välja vad jag ska köra. Det är ju enkelt på somrarna, men under våren och hösten kommer en sport i kläm. Om jag har en seglingstävling får jag välja att träna segling för att kunna vara lite mer förberedd och likadant om vi har en innebandymatch.

Om det krockar helt och du har både seglingstävling och innebandymatch?

– I helgen har jag till exempel seglingstävling både lördag och söndag och så en DJ-match i innebandy på söndag, men eftersom det är sista seglingstävlingen tyckte jag att det kunde vara kul att träffa de kompisarna en gång till.

Freja Behle ser det positiva i att ha två olika gemenskaper, en inom innebandyn och en inom seglingen.

– Jag var i Marstrand i våras och seglade och träffade människor från Göteborg och de hade jag ju aldrig träffat annars om jag inte seglat, säger hon.

Freja vet att dagen när hon kanske måste välja närmar sig, men hon hoppas kunna hålla på med båda sporterna så länge som möjligt.

– Jag har funderat på om jag ska välja ett idrottsgymnasium. Men jag vill köra innebandy i Nyköping för det är här jag har alla mina vänner och känner mig trygg och seglingsgymnasiet är i Motala. Det blir ett svårt val. Jag skulle kunna välja NIU (nationell idrottsutbildning, reds. anm.) i Nyköping och hålla på med seglingen på fritiden.

Men än så länge behöver hon inte göra något val. Hon går i årskurs åtta på högstadiet.

undefined
Ebba Bjärengren och Freja Behle dubblerar båda sitt idrottande. Det är svårt ibland att veta vilken sport de ska välja att träna just den här veckan.

Innebandyklubben är positivt inställd till att ungdomarna håller på med fler idrotter.

– Vi uppmuntrar att de ska träna och prova många idrotter så länge som det bara går.  En fotbollsträning är ett streck i vår träning också. Sen är det så klart svårt när de blir äldre och börjar bli mer resultatinriktade, då kan kombinationen bli svår, säger Onyx klubbchef Kecke Lundh.

Hur fungerar det då när sommaridrotter krockar med vintersporter?

– Vi har sagt så här, men sen är det så klart upp till ledarna, att man fullföljer fotbollssäsongen, då får innebandyn vänta. Och på våren fullföljer man innebandysäsongen och så får fotbollen vänta. 

För man kan inte kräva så mycket av så unga spelare?

– Nej, vi måste vara rädda om dem. De får inte träna för mycket. Vila är precis lika viktigt, det får man inte glömma bort.

"Min andra idrott"

Riksidrottsförbundet (RF) startade 2023 kampanjen "Min andra idrott". De ser gärna att ungdomar håller på med fler idrotter långt upp i åldrarna och presenterar många svenska stjärnor som gjort just det.

Längdhopparen Michel Tornéus är svensk rekordhållare och VM-medaljör, men specialiserade sig inte förrän han var 18 år. Han höll bland annat på med taekwondo, fotboll och andra grenar inom friidrott. Skidskytten Hanna Öberg, som har vunnit både OS och VM höll på med orientering, fotboll och friidrott. Och längdskidåkaren Charlotte Kalla spelade basket långt upp i tonåren.

Många svenska och utländska studier har gjorts vad gäller att dubbelidrottande. RF hävdar att "barn som ägnar sig åt flera idrotter och inte specialiserar sig innan puberteten presterar jämnare, har färre skador och fortsätter idrotta längre än de som specialiserat sig. Det finns inte några belägg för att man måste välja tidigt för att nå sina mål". 

RF säger också att "idrottande barn och ungdomar utsätts för stress och psykologisk överbelastning genom olämpliga orealistiska krav och förväntningar, orsakade av tränare/föräldrar eller av sig själva. Utbrändhet, ångest, depression och social isolering är vanligare bland de som tidigt specialiserar sig"

RF ser gärna att ungdomar inte väljer att specialisera sig förrän 15-16 års åldern.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!