Axbom jagar mer allsvensk istid

Nyköpingskillen Robin Axboms första tid i Kristianstad har varit kärv. “Säsongen hittills har inte blivit som jag hoppades”, säger backen.

Skridsko- och spelskicklige backen Robin Axbom utnyttjade en kontraktsklausul för att ta chansen i allsvenska Kristianstad - men chanserna har till stor del uteblivit än så länge.

Skridsko- och spelskicklige backen Robin Axbom utnyttjade en kontraktsklausul för att ta chansen i allsvenska Kristianstad - men chanserna har till stor del uteblivit än så länge.

Foto: Magnus Grimstedt

Ishockey2019-10-30 12:48

Efter en poängstark säsong med gott om istid i hemtam miljö – Nyköping Gripen (nu Nyköpings SK) i hockeyettan – valde Axbom att utnyttja en klausul i kontraktet. En klausul som möjliggjorde spel i divisionen ovanför. Allsvenska nykomlingen Kristianstad föll valet på. Försäsongen kom – och den blev inte alldeles optimal.

– Det blev stökigt då jag fick barn då och var borta mycket. Spelade bara tre matcher på försäsongen, konstaterar han.

Kontinuitet är ofta ett nyckelord inom lagidrott.

– När jag kom tillbaka hade backparen spelat ihop sig ordentligt och så har det fortsatt.

Under den pågående allsvenska säsongen uppstod en liten öppning då förstebacken Amil Krupic ådrog sig en hjärnskakning.

– Då fick jag komma in tre matcher och det kändes bra och det verkade tränarna tycka också – men när han var tillbaka så valde de att gå tillbaka till de backpar de haft innan. Lite surt. Så det har bara blivit spel i tre matcher och två på bänken, säger Robin, vars Kristianstad i dagsläget har nio backar att tillgå.

Hans tidigare klubb Nyköping, som spände bågen ordentligt inför säsongen men som hittills inte fått någon större träff i den västra hockeyettan, är som alltid ett alternativ för den 29-årige backen. Tränaren och sportchefen Fredrik Mälberg hade Axbom i laget under Nyköpings Hockeys sista säsong innan konkursen. Då fick Robin stort förtroende.

– Vi har absolut haft kontakt. Kollar hur det ligger till och så.

Men mer konkret än så är det inte. Än.

– Det är fortfarande mycket matcher kvar och man kan inte dra för stora växlar än. Men det är klart, oavsett om du spelar i NHL, SHL, Hockeyallsvenskan eller division 1 så måste du ha speltid, säger Robin, som dessutom har familjen kvar i Nyköping. 

I dagsläget verkar det vara för tidigt att säga huruvida han blir kvar i Kristianstad eller inte. Han har i alla fall hållit sig ifrån skador så här långt.

Med första fjärdedelen av maratonserien nyligen avverkad är Kristianstad med och hugger på en topp åtta-placering som ger kval mot SHL – men Hockeyallsvenskan är i vanlig ordning tokjämn vilket gör att det kan svänga fort åt det andra kvalhållet också. 

– Men det känns som att det här laget har bra kapacitet, känner Robin. 

Framtiden får kort och gott utvisa var säsongen för Kristianstad i allmänhet och Axbom i synnerhet tar vägen. 

– Just nu vet jag inte riktigt hur det blir. Vi får se. 

En sak vet han redan nu: 

– Jag måste ha speltid. Så är det ju.

Robin Axbom

Ålder: 29.
Längd: 180 centimeter.
Vikt: 80 kilo.
Position: Back.
Klubbfattning: Vänster.
Tidigare klubbar: Västerås, Björklöven, Nyköpings Hockey (moderklubb), Stjernen (Norge), AIK, EHC Lustenau (Österrike).
Kuriosa: Släkt med VM 1958-profilen Sven Axbom. 

Karta: Kristianstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!