Nyköpings SK tappade grepp mot fullpoängare

Nyköpings SK hade skrällbetonad bortaseger på gång mot Lindlöven. Men 1–2 blev till 3–2-seger för fullpoängaren från Lindesberg.

Simon Rodling har börjat säsongen bra och trivs bra som fjärde forward i powerplay

Ishockey2019-10-02 21:22

Lindlöven kom till matchen som fullpoängare, men hemmalaget lever mycket på att vända spelet snabbt – och när Nyköping inte tappade så många puckar i fel lägen fick också gästerna ett litet spelövertag redan i den första perioden.

Oliver Hadzinikolic höll sig framme redan innan ett rätt vasst fem mot fyra-spel. Där var det förstakedjans anfallare Simon Rodling satte dit ett bastant avslut – stolpe in – från sin backroll i powerplay. Kul där att se hur de bägge Gävlekillarna Lucas Gustavsson – nytillkommen Brynäsfostrad back med potential – och Marcus Lindblom fanns med i det kliniska uppspelet där.

Visst, Oscar Malm fick göra några fina räddningar innan Lindlöven därmed rätt logiskt kvitterade. Då var det mera att TRYCKA in pucken för vane målskytten Alexander Kovalonok, också det i powerplay.

– De ligger på rulle och väntar på våra misstag; att vi ska föra matchen var ingen överraskning. Sedan får vi en bra start i powerplay, medan vårt boxplay efteråt är riktigt dåligt, säger Nyköpingstränaren Fredrik Mälberg.

– Det är väl den femte lösa pucken som de får slå på när de gör 1–1 och det håller inte.

De där 1–1 stod sig in i den andra pausvilan fast Nyköping hade ett långt momentum under ett par hemmautvisningar i rad. Med lite rakare avslut på ramen skulle det lätt ha kunnat vara tvåmålsledning efter en period där NSK vinner skotten med 12–6. Herrar Lindblom, Rodling och Christian Axelsson i förstakedjan hade och brände flest av de där lägena.

Men utdelningen skulle faktiskt komma, lite retroaktivt när först förstafemman tog kommandot och skaffade sig en tekning i offensiv zon. Och sedan gjorde Markus Magnusson sitt första mål i Nyköpingströjan. Supporterspelaren Lindblom fanns även med bakom NSK:s 2–1-mål som kom redan 30 sekunder in i den tredje perioden. Åter igen prickskytte stolpe in. Nu med fin skridskoåkning efter klockren tekningsvinst. '

– De är de  målen som vi måste ha, inflikar Mälberg.

I det läget såg det ut som att Nyköping skulle kunna kontrollera och faktiskt spela av matchen. Men det gick bara i sex minuter – innan Erik Broman satte 2–2.

Därefter skulle två olyckliga Nyköpingsutvisningar, först Alexander Carlsson för slashing och sedan Marcus Linderborg med en tripping, rätt billigt ge Lindlöven ett liknande momentum som Nyköping hade haft i mellanakten. Skillnaden var att hemmalagets intensitet kring motståndarkassen helt enkelt var bättre.

– Vi spelar för invecklat och komplicerat. De står ju bara kvar och spelar rakt och enkelt. För många vill spela snyggt och inte riktigt göra jobbet framför målen som krävs, säger Mälberg.

Oscar Malm i Nyköpingsmålet såg emellertid tillräckligt het ut för att rida ut den där stormen MEN med knappa 20 sekunder kvar av det andra tvåminutersstraffet gjorde Max Lalander 3–2. Blytungt för allettantippade Nyköping som verkligen är poängbehov.

– Vi höjer boxplay, men utvisningarna kommer illa för oss, två i rad – då får de ett liknande spelövertag som vi hade i andra som räcker perioden ut. Men återigen, man vinner sällan matcher när man bara gör två mål och har ett lag i flow jämsides i tredje perioden. Vi måste sätta chanserna, speciellt i andra, säger Mälberg.

– Men självbilden just nu tycks vara att någon annan får göra jobbet och att alla är lirare. Ska man vinna matcher måste man börja i rätt ände nu.

Markus Magnusson gjorde sitt första mål i Nyköpingströjan. Det var Magnusson som gjorde 1–2 borta mot topplaget Lindlöven.
Karta: Lindesberg