Nyköpings SK har ett tufft schema framför sig. Idag måndag möter man Strömsbro hemma, på onsdag Enköping borta, på fredag Sollentuna och så avslutas veckan mot topplaget Huddinge hemma på söndag.
Fyra matcher på sju dagar, inget dåligt schema direkt. Kroppen kommer definitivt ta stryk och det gäller att göra resan så behaglig som möjlig. Det måste ju plockas poäng. SN har pratat med en kostrådgivare (Fia Larzon) och en kiropraktor (Pathric Larsson) för att få svar på vissa frågor.
Vad ska man tänka på vad gäller matintaget om man har så många matcher under en kort tid?
– Då hockeyn är komplex och ställer krav på styrka, snabbhet, uthållighet och teknik så behövs energi för allt. Kolhydraterna under match har avgörande betydelse för prestationen. Bananer, bars och sportdryck är bra att trycka i sig under periodpauserna. Under en match förbrukas runt 1 500 kcal, vilket är mitt dagsbehov om jag vore inaktiv, säger Fia Larzon och menar att om kolhydratdepåerna blir för låga ökar risken för skador och infektioner.
– Därför bör man fylla på med kolhydrater så fort som möjligt efter match, gärna i kombination med protein. En banan och proteindrink funkar vanligtvis. Sedan behövs det en kolhydratrik måltid inom nittio minuter efter avslutad match/träning.
Fia berättar att kramp kan uppstå vid vätske- och mineralbrist.
– Under den här veckan behöver spelarna få i sig extra salter och mineraler. Vätskeersättning kan vara ett alternativ. Magnesiumrika livsmedel är annars banan, mandel, nötter och choklad. Det är viktigt att man fortsätter att dricka mycket vatten.
Är det något som är bättre att äta än något annat?
– Efter hårda träningar och matcher vill vi hjälpa kroppen att minska inflammationerna som ökar. Därför är det bra att äta antiinflammatorisk mat. Processad och friterad mat som pommes frites och korv kan istället öka inflammationerna i kroppen.
Pathric Larsson, som i år haft hand om Nyköpings BIS herrlag, hoppas att laget gjort ett bra grundjobb för att klara av ett sådant här tufft spelschema.
– Det viktigaste är annars återhämningen, både att få i sig energi och se till att man låter kroppen vila så mycket som möjligt. Undvik extra belastning så gott det går och kommunikation mellan spelare och ledare måste vara tydlig ifall man har skadekänningar, sovit dåligt eller är stressad för att minska skaderisken, säger han och fortsätter.
– Fördelen för ett hockeylag jämfört med ett fotbollslag vid ett tajt spelschema är att hockeyspelarna ofta får återhämtning mellan byten, men nackdelen är att det ställs högre krav på maxprestationer vid varje byte vilket också sliter mera. Förberedelser är A och O.
Pathric tycker inte att det är någon idé att ha et tuffare träningspass till exempel den 1 december.
– Men det är bra att träffas, träna väldigt lätt och framförallt prata om föregående match. Ur ett idrottspsykologiskt perspektiv är det bra att reflektera och bli av med dålig energi eller bibehålla positiv energi samt känna efter hur kroppen mår.
Hur är det mentalt efter ett tag? Hinner man ta in allt, eller blandas alltihop i en röra?
– Jag tror spelarna och ledarna är fokuserade på att ta en match i taget. Det tuffa är, om man hamnar i en förlustsvit, att skaka av sig förlusten. Det bästa är att fokusera på det laget gjorde bra, ta med sig de bitarna till nästa match och ladda om.