Samuel Ward har hittat hem i Västervik

Samuel Ward valde Sverige igen inför denna säsong. Ett gott beslut. "Jag är nöjd med min säsong hittills", säger Västervikmålvakten.

Samuel Ward i aktion för norska klubben Sparta förra säsongen. Nu finns Nyköpingskillen i allsvenska Västervik.

Samuel Ward i aktion för norska klubben Sparta förra säsongen. Nu finns Nyköpingskillen i allsvenska Västervik.

Foto: Heiko Junge/TT

Ishockey2019-11-04 12:30

Tre givande och utvecklande år i den norska högstaligan med Sparta Sarpsborg fick räcka. Till den här säsongen hamnade den 24-årige Nyköpingsprodukten i allsvenska uppstickarlaget Västervik – alltid nederlagstippade sedan avancemanget från hockeyettan men med två positiva kval (och ett negativt) på sina tre första säsonger i näst högsta serien.

– Det känns som en bra utvecklingsliga och en flitig språngbräda för många yngre spelare. Här är det, till skillnad från i Norge, fler som ser dig. Ett väldigt bra skyltfönster känns det som, säger Samuel, som skrev på för Västervik tidigt i våras.

Drömmen om att återvända till SHL finns?

– Ja, det är klart att det skulle vara jättehäftigt att komma dit igen en dag. Sedan om det blir nästa säsong, om fyra år eller inte alls är svårt att säga. Det finns ju inte 100 platser där direkt, så man får svara lite tråkigt och klyschigt med att ta en dag i taget. Men klart man hoppas.

Faktum är att han nyligen fick andas viss SHL-hetluft. På anrika, stämningsfyllda Hovet i Stockholm närmare bestämt. Samuel kallades nämligen in med kort varsel till nyblivna SHL-laget Oskarshamns bortamatch mot Djurgården, där han agerade backup till Fredrik Pettersson-Wentzel. Den andre IKO-målvakten, Tex Williamsson, saknades nämligen.

– Man vill samtidigt inte tänka på SHL för mycket. Det tror jag inte gynnar, funderar Samuel.

Han har så här långt delat på målvaktssysslan med den ungerske landslagskeepern Adam Vay. När detta skrivs har Samuel endast tre målvakter före sig när det kommer till räddningsprocent – denna trio återfinns dessutom i tre allsvenska topplag. Västervik återfinns på nedre tabellhalvan med första fjärdedelen av serien avverkad. Primärt mål får bli att undvika de två nedersta tabellplatserna – som innebär negativt kvalspel i vår – enligt Ward.

– Vi har ett ganska bra lag med rätt mycket amerikaner, även yngre talanger och så några mittemellan där.

I längden efterlyser han, både för egen del och lagets, en jämnare nivå.

– Det är en rolig och jämn liga där det kan gå jäkligt fort. Då gäller det verkligen att hitta den där jämna nivån över tid i prestationerna – utan att man behöver spela på topp varje kväll, säger Ward.

På söndagskvällen vaktade Samuel kassen när laget föll borta mot Kristianstad. Samma kväll gjorde yngre broder Matteus allsvensk debut i Mora. Matteus tillhör Linköping men lånades in av Dalaklubben över helgen.

Samuel Ward

Namn: Samuel Ward.
Ålder: Fyller 25 nästa år.
Längd: 183 centimeter.
Vikt: 78 kilo.
Position: Målvakt:
Plockhandske: Vänster.

Tidigare klubbar: Nyköpings Hockey (moderklubb), Asplöven, Luleå, Sparta Sarpsborg (Norge).

Kuriosa: Har deltagit i världens längsta match – där hans tidigare lag Sparta Sarpsborg till sist förlorade mot Storhamar. Matchen pågick i 217 minuter och 14 sekunder (!).

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!