Domarstrejken avblåst – GIK-premiären ställdes in ändå

Det blev ingen seriepremiär för Gnesta IK under fredagskvällen, inget derby, inget kanelbullsfrosseri på läktaren. Domarna hade nämligen gått ut i strejk tidigare i veckan.

Gnesta IK får vänta ett tag till innan det är dags för seriepremiär i Hockeytrean. Liksom ifjol är målet att klättra uppåt i seriesystemet. De har fått behålla nästa hela laget som kvalade till division 2 i våras.

Gnesta IK får vänta ett tag till innan det är dags för seriepremiär i Hockeytrean. Liksom ifjol är målet att klättra uppåt i seriesystemet. De har fått behålla nästa hela laget som kvalade till division 2 i våras.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Ishockey2024-10-04 18:47

Nyheten i korthet

  • Gnesta IK:s seriepremiär ställdes in trots att domarstrejken löste sig temporärt, då klubben redan meddelat situationen och det var för stor procedur att ställa allt till rätta igen.
  • Domarkonflikten startade då domarna i regionen och distriktet begärde högre arvoden, upp till 20% höjning, vilket ansågs oskäligt av region östs styrelse.
  • Parterna har kommit fram till en interimslösning, vilket innebär att matcherna kan fortsätta, men förhandlingarna mellan region öst och domarna fortsätter.

Att konflikten sedan löste sig temporärt sent under torsdagskvällen spelade ingen roll. GIK hade redan gått ut på sin Facebooksida och meddelat läget och det var för stor procedur att ställa allt till rätta igen. Matchen mot Åker/Strängnäs spelas i stället den 29 oktober.

– Det tar lite udden av allt. Vi har jobbat hårt inför den här matchen. Hoppas att vi får spela på tisdag i varje fall, säger GIK:s tränare Per Thorén när SN når honom 

Då vet han inte att konflikten mellan förbundet och domarna lösts temporärt och att det egentligen var fritt fram för en premiärfredag.

Men förhandlingarna mellan region öst och domarna fortsätter.

– Parterna har kommit fram till en interimslösning, så att vi i varje fall får igång hockeyn. Det var olycklig tajming med konflikten, säger Jim Karlsson förbundsstyrelsens ordförande, som egentligen inte vill tala om varsel och strejk eftersom domarna inte är anställda, utan arvoderade.

undefined
Utan domare, ingen match. Nu är domarstrejken visserligen avblåst men förhandlingarna mellan regionen och domarna fortsätter.
undefined
Domarna i region öst gick ut i strejk under veckan, nu är den avblåst men förhandlingarna fortsätter.

Hade konflikten fortsatt hade det dock drabbat många lag den närmsta veckan eftersom den berörde alla matcher från division 2 ned till juniorleden.

Allt startade med att regionens och distriktets domare ville ha högre arvoden. 

– Det de begärde var oskäligt enligt region östs styrelse. Domarna hade krav på mellan 15-17 procents höjning, till en början 20 procent, vilket skulle varit förödande för föreningarna. De går ju redan nu på knäna, säger Jim Karlsson.

Regionen samlade därför alla klubbar till ett möte för att se vad de tyckte.

– Då sa vi att "vi står upp mot det här". Vi kunde inte höja arvodena så mycket för det hade tagit knäcken på vissa föreningar. Det är ju ändå lagen som betalar domarna. Det var därför vi stod på oss och det blev en konflikt, säger Jimmy Karlsson.

Regionen gav därefter ett bud till domarna som motsvarade lite mer än inflationen. 

Hur stor är domarbristen i Sörmland nu?

– I början av säsongen såg det mörkt ut men vi har gått ut med punktinsats nu och försökt förmå våra nio föreningar i Sörmland att coacha sina spelare att bli domare. Så vi hoppas att det ger effekt.

Kim Axelsson, som själv är domare, vill inte säga så mycket med tanke på att de ligger i förhandling med regionen.

– Vi har nått en överenskommelse fram till och med november, men jag måste vänligen men bestämt tacka nej till ett mer utförligt uttalande. 

Är det så att er situation i dag är värre än förra säsongen?

– Ser vi på Sörmland så är vi alldeles för få. Vi är nog inte ens hälften av vad vi skulle behöva vara. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!