NSK:s tränare vill att alla ska använda halsskydd

Spelarnas skydd har hamnat i fokus efter dödsfallet på isen för en vecka sedan. Om skydden används alls, eller används felaktigt.

NSK-tränaren Björn Olsson förordar att hals- och tandskydd ska sitta där de ska. "Det är en ständig diskussion om halsskydden och jag vet själv när de introducerades att de kan vara lite obehagliga att ha på sig, men kan det rädda någons liv..." säger han.

NSK-tränaren Björn Olsson förordar att hals- och tandskydd ska sitta där de ska. "Det är en ständig diskussion om halsskydden och jag vet själv när de introducerades att de kan vara lite obehagliga att ha på sig, men kan det rädda någons liv..." säger han.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Ishockey2023-11-09 18:43

– Hals- och tandskydd ska användas. Det finns en anledning till att man har de där skydden, säger Nyköpings SK:s tränare Björn Olsson.

På söndag drar Hockeyettan igång igen efter en liten paus. NSK ska möta Eskilstuna Linden på bortais.

Under matchuppehållet har det ändå pratats hockey och då ett speciellt skydd.

– Vi uppmanar alla att använda halsskydd under träning och match. Det skyddar och hjälper om det händer något. Men det är inte så att jag åker runt och tittar på träning om de har dem på, säger Björn. 

Frågan om halsskydd ställdes på sin spets då amerikanen Adam Johnson under en match i England fick sin hals uppskuren av en motståndares skridsko för några dagar sedan.

– Det är tragiskt. Jag har valt att inte titta på incidenten, men vad jag förstår är det en rad olyckliga omständigheter som leder fram till det hela. 

undefined
Det finns olika halsskyddsmodeller att använda. En del större, en del mindre.

Reglerna säger att spelarna ska ha halsskydd och till en början var domarna mer noggranna att kolla det.

– Nu har man lagt tillbaka ansvaret på individen att man har korrekt utrustning. Det finns olika typer av halsskydd, vissa är så små att man verkligen får titta noga för att se dem, andra sticker upp. Och det ställer till det också. Det finns ingen riktig standard hur ett skydd ska se ut. 

Sitter det tajt runt halsen?

– Det är en vanesak och så beror det på hur hårt man spänner dem. En del är insydda i en t-shirt eller långärmad tröja. Där kan man inte välja utan då har man det som ett underställ.

Skulle det underlätta om alla hade lika?

– Ja, det tror jag. Sen vet jag inte om det är praktiskt genomförbart att tvinga spelare att använda exakt samma. Man kanske kunde ha ett par modeller att välja mellan. De ska i varje fall sitta där, precis som tandskydden.

undefined
Elias Stenman åker ofta med tandskyddet utanför munnen.

Att de skydden hos vissa spelare sitter mer utanför munnen än i den är ett känt faktum. Det sker i SHL, NHL och även i Hockeyettan.

–Tandskyddet har en tendens att fungera som tuggummi, ja. Jag tror egentligen inte att spelarna åker runt och tuggar på skyddet för att de vill utan att det är en vana. Ett beteende de skapat under en lång tid och som är svårt att jobba bort.

Domarna har även då chans att peka på utvisningsbåset "felaktig utrustning", men Björn säger att han aldrig varit med om att det hänt.

– Fokus ökar på dessa saker efter vad som hänt. Och det är bara bra. Det finns en anledning till att man har de där skydden. De ska användas och på rätt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!