Ingen MMA-tävling i Nyköping – pandemin sätter stopp

På lördag skulle den åttonde deltävlingen i Nordic Warrior avgjorts i Nyköping, men under tisdagskvällen fick Pancrase MMA Nyköping ställa in den.

Ulf Silverbern i Pancrase MMA Nyköping har stor förståelse till att gymmet, där tävlingen på lördag skulle arrangerats, inte vill ställa upp med sina lokaler.

Ulf Silverbern i Pancrase MMA Nyköping har stor förståelse till att gymmet, där tävlingen på lördag skulle arrangerats, inte vill ställa upp med sina lokaler.

Foto: Sandra Nordin

Kampsport2020-11-03 21:00

– Elixir har en hälsoprofil och vill inte bidra till smittspridning. Det rimmar illa med en tävling med fullkontakt också. Vi har jobbat hårt från klubben sida för att få till en så säker tävling som möjligt, men vi som klubb respekterar beslutet då det ligger i linje med att driva förening, säger Ulf Silverbern i Pancrase MMA Nyköping. 

Han tyckte redan innan Elixirs beslut att hela tävlingsidén kändes konstig under rådande omständigheter.

– Speciellt med tanke på att gymmen i Stockholm stänger ned, men vi har ett åtagande till förbundet också. Vi kan inte bara säga "vi har inte lust". Men även de är införstådda i problematiken nu.

Ulf har under en längre tid haft ständig kontakt med förbundets ordförande och ägarna till gymmet Elixir där föreningen har sina träningslokaler. 

För att göra tävlingen så säker som möjligt för både tävlande och gymmedlemmar, så hade föreningen även hyrt in sig i Brandkärrsskolan där deltagarna skulle byta om och duscha.

– Domare, tävlande och funktionärer skulle alla ha olika toaletter. Vi skulle heller inte ta in någon publik, säger Ulf och kommenterade att det hade blivit den säkraste tävlingen de arrangerat.

Från början var just den här tävlingen tänkt att bli något extraordinärt. Folkets park skulle bli tävlingslokal och det skulle arrangeras proffsmatcher.

– Vi hade tänkt att bygga en ny typ av bur också och en interaktiv anläggning, men vi gav upp i augusti. Det var ingen idé att försöka ragga sponsorer, säger Ulf.

Tävlingen, som den var planerad nu, hade blivit rena förlustaffären för föreningen. 

– Det fanns inga intäkter förutom startavgifterna. 70 kronor per person. Men bara läkaren skulle ha kostat 5 000 kronor.

undefined
Tävlingen på lördag ställs in. För Raymond Johansson Wigardt spelar det inte så stor roll eftersom han är skadad och Ulf Silverbern tycker personligen att det var lika bra under rådande omständigheter.

48 tävlande var anmälda, men någon tävling blir det inte.

Just kampsporten har haft det ganska jobbigt i år på grund av pandemin. I Nyköping har klubbarna tränat utomhus från mars till mitten av augusti.

– Jag startade något som kallas "Säker kampsport i Nyköping" där vi kamsportklubbar i Nyköping och Oxelösund försöker stödja varandra, ge varandra tips och så vidare. Något som är viktigt är att vi satt oss själva i 14 dagars karantän om vi tränat hos någon annan förening, alltför att undvika smitta. Och så fort någon snörvlat har den fått stanna hemma. Vi har även växlat över från brottning till mer thaiboxning för att undvika kontakt så mycket som möjligt, säger Ulf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!