Nyköpingsklubben har gått från noll till hundra

Team Escalate har startat upp sin verksamhet igen. Under tre veckor har man steg för steg dragit igång nya träningsgrupper. "I våras hade vi inte en enda tränare nu har jag hur många som helst" säger Ulf Silverbern nöjt.

I en del av Elexirs stora lokalen i Pål Ljungshage huserar Team Escalate. Under torsdagspasset var det full fart på alla mattor. Här tränar Ulf Silverbern brottarna.

I en del av Elexirs stora lokalen i Pål Ljungshage huserar Team Escalate. Under torsdagspasset var det full fart på alla mattor. Här tränar Ulf Silverbern brottarna.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Kampsport2021-09-17 19:38

Föreningens lokaler i Elixirs gym sjuder av liv igen efter att under många månader varit helt tom. Ulf Silverbern valde att stänga ned verksamheten när pandemin drog in över Sverige och satsade enbart på träning utomhus. Men nu har man rivstartat igång höstterminen med massor av träningspass i olika kampsporter. Och genom att plocka tillbaka sitt gamla namn Team Escalate. Tidigare hette föreningen Pancrase MMA Nyköping.

– Pandemin har ändrat klubbens struktur och uppstarten gjorde att vi kom tillbaks till det vi var för fem år sedan....bredare verksamhet och fler stilar, säger Ulf Silverbern.

Och allt har skett i etapper.

– Först satte vi igång vuxengrupperna. I första steget var det brasiliansk jiujitsu och fristilsbrottning. Veckan efter det drog vi igång thaiboxningen och MMA:n och så lät vi det vila lite innan vi körde vi igång brottarfys förra helgen och nästa helg blir det knattebrottning och KIDDZMMA.

Ulf har medvetet väntat med barngrupperna eftersom det är just bland barnen viruset fortfarande kan smitta.

– Ingen kommer hit om de är förkylda och så har alla sin plats i lokalen, brottarna är här, thaien därborta och BJJ och MMA i ringarna, bara så att smittspårningen om den behövs blir lättare, säger Ulf och gestikulerar runt i rummet där svettdropparnafrån de aktiva är påtaglig i luften.

– Fortsätter vi så här kanske vi kan undvika andra elaka förkylningar den här hösten och vintern.

Det är tre klubbar i Nyköping som håller på med brasiliansk jiujitsu just nu, hur går det ihop?

– Vi började med det, sedan gick några till bushidon (Nyköpings Bushidoförening) och några bildade Team Hangloose och nu är BJJ:n tillbaka hos oss igen. En tränare sökte upp oss och ja, då startade vi en grupp. 

Är det så att BJJ är en av de populärare kampsporterna just nu?

– Ja, bland barn är det, det, precis som i judon, men sedan har vi försökt att vara opolitiska. Man kan komma från andra klubbarna och träna med oss om de vill. Som dagens pass, den är bara en bonus. 

Utrymmet var ledigt, ett mess gick ut till berörda och ett pass skapades för intresserade bara så där. 

undefined
I en annan del av lokalen så pågår det träning i BJJ och MMA. "Det är bättre att ha fler grupper med lite mindre folk i varje än som vi hade tidigare då vi klämde in många på passen" säger Ulf Silverbern.

Att man gått från noll till hundra vid uppstarten har inte varit några problem enligt Ulf Silverbern.

– Vi har hela tiden haft det i vår pipline, men vi skulle inte göra något förrän till hösten. Sedan började de vuxna träna innan skolorna startade och efter det började de lite yngre. För det är ju i skolorna man blir smittad och sjuk. Så nej, det har gått bra.

Var du någonsin orolig under den här tiden då er verksamhet låg lite nere?

– Vi har ett bra samarbete med Elexir vilket är tur eftersom de har haft en stor yta i gymmet som varit outnyttjad. Men vi har varit säkra på att vi skulle bli större efter pandemin än innan.

I våras hade föreningen inga tränare förutom Ulf själv, nu har folk börjat strömma till igen.

– Först lade jag ut en förfrågan till Ulf vad gäller BJJ:n, sedan frågade jag Jakob Karlén, Raymond ville köra avancerade MMA och så ringde Matti och ville köra thai. 

Just nu har föreningen 14 träningspass i veckan, innan pandemin var det sju.

Och det kommer att bli tävlingar också så småningom. Den 30 oktober arrangerar föreningen en MMA-amatörtävling igen.

– Det blir här och inte i folketspark. Där är det ju vaccinering och skola och sånt så den typen av tävling väntar vi till våren med. Men vi kan nog plocka in runt 50 åskådare i den här lokalen också så det kommer att bli bra, säger Ulf Silverbern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!