Okej med närkontakt i Team Hang Loose

I drygt tre veckor har Team Hang Loose i Nyköping kört på som vanligt med sin träning. Något som klubbens ungdomar har längtat efter. "Jag klättrade på väggarna innan" säger Olle Edgarsson.

Under barn- och ungdomspassen får det vara max 15 personer i Team Hang Looses lokaler. För det mesta är det inte så många. Den här tisdagen var det två instruktörer och fem ungdomar.

Under barn- och ungdomspassen får det vara max 15 personer i Team Hang Looses lokaler. För det mesta är det inte så många. Den här tisdagen var det två instruktörer och fem ungdomar.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Kampsport2021-02-16 21:00

Allt beror på hur man tolkar restriktionerna. En del föreningar har inte dragit igång någon inomhusverksamhet över huvudtaget, andra har öppnat upp lite successivt. Team Hang Loose, som har submission wrestling och brasiliansk jiujitsu på sin repertoar, kör på som vanligt sedan i slutet av januari.

– Vi kollade riktlinjerna hos Svenska budo och kampsportförbundet, Folkhälsomyndigheten och riksidrottsförbundet och konstaterade att det inte fanns några hinder för att starta upp, säger ungdomsledaren Erik Gahnertz men påpekar att de i klubben hade en lång diskussion innan de bestämde sig för att öppna.

Vid dörren möts alla deltagare av testtagning med en IR termometer och sedan gäller det att man tvättar sig ordentligt innan man går in i träningslokalen. Alla ska vara ombytta, även om föreningen kanske inte gillar den idén fullt ut.

– Det är lätt att man drar med sig skräp in på mattan, säger Erik.

undefined
Lukas Cano får hjälp av Erik Gahnertz hur man ska få bästa greppet på motståndarens ben.

Under tidiga tisdagskvällar är det ungdomsträning. Den här tisdagen fanns fem ungdomar på plats och två instruktörer.

– Vi får enligt pandemilagen vistas 15 personer i den här lokalen så på barn- och ungdomspassen har vi satt maxgränsen där. På vuxenpassen är det åtta som gäller exklusive ledare.

Ska man träna måste man dessutom anmäla sig i förväg. Man kan inte bara komma och hänga som tidigare.

undefined
Mio Lundström Lahti försöker få bra grepp på Ludvig Gahnertz ben. Tolvåriga Mio höll på med crossfit när träningslokalerna var stängda i klubben. – Men det var kul att komma tillbaka och köra igen. Jag gillar att träna. Och här lär man sig självförsvar, säger hon.

Annars ser träningen ut som innan pandemin slog klorna i Sverige. Det vill säga närkontaktträning. 

– Vi byter kanske inte lika ofta träningspartner som tidigare, det är det vi gjort, säger Erik och fortsätter.

– Stockholmsklubbarna stängde aldrig, de slutade bara posta, och i Norrköping har de öst på som vanligt och inte haft någon smitta alls under den här tiden. Barnen behöver det här. Det är framför allt för deras del jag ville dra igång det igen.

undefined
Elvira Sundström har kopplat ett grepp på Olle Edgarsson.

En som mer eller mindre hängde på dörren då för tre veckor sedan var Olle Edgarsson.

– Jag hade faktiskt egen nyckel så jag satt och väntade här, säger han och menar soffhörnet.

I höstas skulle han deltagit i sin första JSM-tävling i submission wrestling, men den ställdes så klart in. 

– Nu hoppas jag den blir av i höst. Jag tränar i varje fall för det, säger 16-åringen.

Vad sa dina föräldrar när du skulle börja träna igen med närkontakt?

– De vet att det här är en stor del av mitt liv och de såg hur jag hade det när jag inte kunde träna, så de tyckte det var bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!